Avertisment pentru cei care beau apă de la robinet. Trebuie neapărat să respecți o regulă de aur

Apă

SURSA FOTO: Dreamstime

Modalitatea surprinzător de simplă de a elimina microplasticele din apa de la robinet. Fragmente mici de microplastice își fac drum, tot mai ușor și tot mai des, în corpul nostru, în cantități îngrijorătoare, prin mâncare și băutură.

Oamenii de știință susțin că au găsit un mijloc simplu și eficient de a le îndepărta din apa pe care o bem zilnic.

O echipă de la Universitatea Medicală din Guangzhou și Universitatea Jinan din China a efectuat teste atât pe apa nedură, cât și pe apa dură de la robinet (care este mai bogată în minerale), adăugând nanoplastice și microplastice (NMP) înainte de a fierbe lichidul și de a filtra impuritățile.

În unele cazuri, până la 90% din NMP au fost îndepărtate prin procesul de fierbere și filtrare, deși eficiența a variat în funcție de tipul de apă.

Fragmente de plastic

„Această strategie simplă de a fierbe apa poate „decontamina” NMP-urile din apa de la robinet și are potențialul de a reduce aportul de NMP prin consumul de apă”, scriu cercetătorii în lucrarea lor, conform Sciencealert.

Chiar și în apa nedură, aproximativ un sfert din NMP au fost eliminate

Ce se găseşte, de fapt, în apa de la robinet? / SURSA FOTO: Dreamstime

O concentrație mai mare de NMP a fost îndepărtată din probele de apă dură de la robinet, care formează în mod natural o acumulare de calcar (sau carbonat de calciu) pe măsură ce este încălzită.

Observată mai ales în interiorul vaselor de bucătărie, substanța de cretă se formează pe suprafața plasticului pentru că schimbările de temperatură forțează carbonatul de calciu să iasă din soluție, prinzând efectiv fragmentele de plastic într-o crustă.

Chiar și în apa nedură, unde se dizolvă mai puțin carbonat de calciu, aproximativ un sfert din NMP au fost eliminate.

Studiile anterioare au măsurat fragmente de polistiren, polietilenă, polipropilenă și tereftalat de polietilenă în apa potabilă de la robinet pe care o consumăm zilnic. Pentru a pune strategia la încercare, cercetătorii au adăugat și mai multe particule nanoplastice.

„Aparent, consumul apei fierte este o strategie viabilă pe termen lung pentru reducerea expunerii globale la NMP”, scriu cercetătorii.

Ei speră că un consum de apă fiartă ar putea deveni o practică mai răspândită, pe măsură ce plasticul se răspândește tot mai rapid.

Microplasticele provoacă probleme de sănătate

Microplasticele (sau orice plastic ingerat) pot duce la probleme de sănătate, indiferent că este vorba despre cancer, probleme cu rinichii, ale tractului digestiv sau alte consecințe negative asupra sănătății.

Pe de altă parte, se știe că industria folosește tactici de a bloca studiile științifice și cere studii pe termen lung astfel încât să poată continua să-și vândă produsele.

Daune ireversibile aduse celulelor creierului

O serie de cercetări anterioare au demonstrat modul în care microplasticele pot modifica forma celulelor pulmonare umane și se pot infiltra în bariera hematoencefalică (interfaţa dintre circulaţia periferică şi sistemul nervos central) la șoareci.

Studiile au sugerat, de asemenea, că substanțele chimice din materiale plastice pot provoca daune ireversibile celulelor creierului, după ce s-au găsit particule de plastic în 93% din apa îmbuteliată și în probele de fecale umane colectate în întreaga lume.

Cel mai recent studiu condus de oamenii de știință de la Hull York Medical School este descris ca fiind primul de acest gen, pentru că explorează cât de mult plastic consumăm și care sunt efectele acestor concentrații asupra celulelor umane.