Descoperirile care schimbă ce se ştia până acum despre planeta Marte

Dovezi ale existenţei apei pe Marte. „Amprentele” geochimice ale fluidelor bogate în apă au fost descoperite într-un grăunte de zircon vechi de 4,45 miliarde de ani din cunoscutul meteorit marțian NWA7034, denumit și Black Beauty.

Descoperirea, potrivit coautorului studiului, Dr. Aaron Cavosie de la Școala de Științe ale Pământului și Planetare din Curtin, a deschis noi posibilități de înțelegere a habitabilității trecute a planetei și a vechilor sisteme hidrotermale marțiene legate de magmatism.

„Am utilizat geochimia la scară nanometrică pentru a detecta dovezi elementare ale existenței apei calde pe Marte acum 4,45 miliarde de ani”, a declarat Dr. Cavosie.

„Sistemele hidrotermale au fost esențiale pentru dezvoltarea vieții pe Pământ, iar descoperirile noastre sugerează că și Marte a avut apă, un ingredient cheie pentru medii locuibile, în timpul celei mai timpurii istorii a formării crustei”, adaugă acesta.

Cu un pas mai departe în înțelegerea planetei timpurii

Cercetătorii au descoperit modele de elemente în acest zircon neobișnuit, inclusiv fier, aluminiu, ytriu și sodiu, folosind imagistica și spectroscopia la scară nanometrică.

Apa a fost prezentă pe parcursul activității magmatice marțiene timpurii, după cum reiese din adăugarea acestor elemente în timpul formării zirconului acum 4,45 miliarde de ani, notează ScienceDaily.

Potrivit Dr. Cavosie, studiul a demonstrat că apa a existat la începutul epocii pre-noachiene, înainte cu aproximativ 4,1 miliarde de ani în urmă, în ciuda faptului că scoarța marțiană a suferit perturbări severe la suprafață din cauza impactului enorm al meteoriților.

„Un studiu Curtin din 2022 asupra aceluiași grăunte de zircon a constatat că acesta a fost „șocat” de impactul unui meteorit, marcându-l ca fiind primul și singurul zircon șocat cunoscut de pe Marte”, a adăugat Cavosie.

„Acest nou studiu ne duce cu un pas mai departe în înțelegerea planetei Marte timpurii, prin identificarea semnelor revelatoare ale fluidelor bogate în apă din momentul formării grăuntelui, oferind markeri geochimici ai apei în cea mai veche crustă marțiană cunoscută.”