Lege … apă de ploaie. Localurile sunt obligate prin lege să ofere gratuit apă de la robinet dacă clienții cer
În urmă cu două luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care restaurantele și barurile sunt obligate să ofere gratuit apă de la robinet clienților sau trecătorilor, atunci când aceștia cer asta. Localurile refuză, în general, să facă acest lucru, dar nu pot fi sancționate, chiar dacă sunt reclamate, deoarece legea nu stipulează pedepse în acest sens.
Potrivit Antena 1, care a realizat un reportaj, angajații unor restaurante refuză să-i servească pe clienți cu apă de la robinet. Iată dialogul redat de Antena 1, dintre un client și un chelner.
Client: Şi un pahar cu apă, te rog.
Chelner: O sticlă vreţi?
Client: Ştiu că cu legea asta, că se bea apă şi aşa.
Chelner: Dar nu te sfătuiesc. Nu că nu am avea filtre sau chestii de genu…
„Am cerut şi au zis că, na, cumpără-ţi o sticlă de apă sau ceva de genul”, a povestit un trecător.
În timp ce în Europa acest serviciu este considerat normal și practicat regulat, în România se întâmplă doar pe alocuri. Antreprenorii din industria ospitalității au o explicație pentru refuzul de a oferi apă gratuită Ei consideră că această practică ar putea afecta profitabilitatea afacerii lor.
„Noi nu am prevăzut sancţiunile în amendamentele pe care le-am propus. Teoretic, pentru ele nu reprezintă niciun cost, nici măcar de luat în calcul. Nu văd de ce restaurantele s-ar opune. Acest lucru se poate întâmpla şi pentru oamenii care nu sunt de fapt clienţi. E posibil ca oamenii sa aibă nevoie să bea un pahar cu apă. E un lucru de civilizaţie”, a declarat Diana Buzoianu, iniţiator lege, potrivit observatornews.ro.
Unele localuri dădeau apă de la robinet chiar și înainte de apariția legii
Unele localuri au ales să ofere gratuit apă de la robinet încă dinainte ca legea să intre în vigoare. Managerii acestor localuri au înțeles că aceasta este o modalitate de a arăta clienților că sunt bineveniți și că le pasă de experiența acestora în local.
„Noi am implementat legea de dinainte să apară. Suntem pro şi sustinem asta. Considerăm că este un respect faţă de clienţi”, spune Raluca, managerul unui bar.
Restaurantele și terasele achiziționează sticlele de apă plată de 750 de mililitri cu aproximativ patru lei, iar pe nota de plată o trec cu un preț de cinci, sau chiar șase ori mai mare, arată sursa citată.
Potrivit legii, obligativitatea vizează toate restaurantele, barurile și cantinele din România. Acestea vor trebui să le pună la dispoziţie apă potabilă clienţilor care vor solicita aşa ceva.
Nu sunt vizate doar aceste unităţi. Legea prevede şi o regulă pentru companiile de catering. Cei care vin să îşi ridice personal comenzile din locul unde este pregătită mâncarea trebuie să aibă la dispoziţie apă în locaţia respectivă, dacă o vor cere.
Deputaţii şi-au dat votul pe această lege luni, 19 martie. Ulterior, legea a fost promulgată de preşedintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Iniţiatorii proiectului de lege au oferit drept exemplu practica din ţările europene. Toate acestea au implementat deja o astfel de măsură, subliniază aceştia.