Prețul unei sticle de apă îmbuteliată a ajuns să fie mai mare decât al unei beri în România. În timp ce producătorii spun că au crescut costurile operaționale, consumatorii acuză o înțelegere asupra prețurilor. Asta și pentru că în țări precum Spania sau Grecia, apa îmbuteliată este mult mai ieftină.
În România, prețul unei sticle de apă îmbuteliată a ajuns să depășească, în unele cazuri, costul unei beri, un fenomen care poate părea surprinzător având în vedere abundența de izvoare minerale din țară.
Prețurile apei au crescut considerabil în ultimii ani, iar producătorii explică această majorare printr-o serie de factori economici și operaționali, care continuă să apese asupra industriei.
Creșteri semnificative ale prețurilor la apă îmbuteliată
Conform datelor recente, prețul unei sticle de apă de 0,5 litri poate ajunge până la 15 lei în unele magazine din București, în timp ce o bere artizanală de 750 ml costă 16,5 lei. În alte cazuri, apa poate fi mai scumpă decât berea.
Această tendință este evidentă și în evoluția prețurilor din ultimii ani. În 2021, o sticlă de apă de 2 litri costa între 2 și 2,8 lei, în timp ce în prezent costul s-a dublat, ajungând la 3,4 – 4,8 lei, la care se adaugă și garanția de 50 de bani pe sticlă.
Potrivit estimărilor, apa va continua să se scumpească, cu o creștere de 10% preconizată pentru 2025.
Care ar fi motivele creșterii prețurilor
Adi Negrescu, analist economic, explică faptul că această creștere semnificativă a prețurilor la apa îmbuteliată este rezultatul unei creșteri generale a costurilor operaționale, inclusiv taxe mai mari, costuri ridicate ale energiei electrice și transportului, precum și creșterea salariilor.
„Prețul ridicat al apei este cauzat de costurile operaționale tot mai mari. Taxele au crescut de la 1 ianuarie, energia electrică, transportul, costurile salariale au înregistrat cea mai ridicată rată de creștere din Europa, la noi în țară, iar asta se vede în preț”, a declarat Negrescu, potrivit observatornews.ro.
Aceste costuri crescute se reflectă direct în prețul apei îmbuteliate, făcând ca apa să devină, în unele cazuri, un adevărat lux, comparabilă cu băuturile răcoritoare. În contrast, în țări precum Grecia, Spania sau Italia, prețul unei ape de 0,5 litri este semnificativ mai mic, variind între 20 și 80 de cenți (aproximativ 1-4 lei).
Mulți români se reorientează către apa de la robinet
Puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ în ultimii ani, ceea ce a determinat mulți consumatori să se reorienteze către apa de la robinet.
„Apa minerala a ajuns, din păcate, un adevărat lux, fiind vândută la preț de băutura răcoritoare. Cum puterea de cumpărare a românilor a scăzut semnificativ, mulți s-au întors la apa de la robinet”, spune Adi Negrescu, analist economic.
Un român consumă, în medie, 110 litri de apă îmbuteliată pe an, iar volumul total vândut în România este estimat să ajungă la 2,4 milioane de litri în 2024.
Unii consumatori se declară revoltați de prețurile ridicate și solicită intervenția Consiliului Concurenței pentru a investiga posibilele nereguli în stabilirea prețurilor. Aceștia compară prețurile din România cu cele din alte țări europene, precum Spania sau Grecia, unde apa este considerabil mai ieftină.