Datele statistice arată că în cursul anului 2014 au fost înregistrate 4.143 de operaţiuni vamale, din care 3.004 au fost operaţiuni de export şi 1.139 au fost operaţiuni de import. Prin comparaţie, în 2013 au fost 3.617 operaţiuni de export, mai multe decât anul trecut şi 1.051 operaţiuni de import, mai puţine decât în 2014.
La fel ca şi anul trecut, mărfurile preponderent exportate de firmele din Harghita sunt apa minerală, care a ajuns în ţări precum Canada, Israel, SUA sau Taiwan, cherestea răşinoase, care a fost trimisă în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Turcia, Kuweit, Bahrein sau Iordania sau lemnul rotund de răşinoase, care este exportat în China.
Printre produsele exportate se mai numără mobilier de lemn, care ajunge în Japonia, Federaţia Rusă sau Elveţia, aţă de cusut, exportată în Maroc, Tunisia sau Republica Moldova, căsuţe de lemn, exportate în Elveţia, părţi de construcţii de aluminiu, care ajung tot în Elveţia, sau bere, care este exportată în Macedonia.
Analiza Biroului Vamal Harghita arată că ţările în care s-a exportat cel mai mult în 2014 au fost Emiratele Arabe Unite, Elveţia, Republica Moldova, China, Arabia Saudită şi SUA.
În ceea ce priveşte importurile, în judeţ ajung produse dintre cele mai diverse, de la aţă de cusut şi fire, venite din China, Egipt sau India, până la vitrine frigorifice, din China sau Turcia, suplimente alimentare aduse din SUA sau China, mobilier din lemn sau din metal venit din Elveţia sau Serbia sau granule de oţel, din Ucraina.
O statistică a numărului de operaţiuni pe ţări arată că cel mai mult s-a importat din Turcia, China, Serbia, Elveţia, India sau SUA.
Potrivit analizei făcute publice de Biroul Vamal Harghita, anul trecut au fost constatate 85 de fraude sau iregularităţi, în creştere faţă de anul precedent, fiind vorba de sustragerea mărfurilor de la controlul vamal, nerespectarea regimului vamal sau eroare în calcularea taxelor vamale. AGERPRES