Revoluția din România a fost transmisă în direct la postul național de televiziune. Printre informațiile furnizate de crainicii de la TVR s-a făcut referire la o presupusă bombă găsită în subsolurile televiziunii sau la otrăvirea apei. Acum s-a aflat care a fost adevărul.
Crainicii TVR au transmis, la Revoluție, anunțuri alarmante și false. Unul dintre aceste anunțuri făcea referire la o presupusă bombă găsită în subsolurile televiziunii.
Într-o declarație făcute de crainicul TVR George Marinescu în decembrie 1989 s-a spus că în subsolurile televiziunii a fost găsită o bombă. El a susținut că aceasta ar fi fost dezamorsată de geniști. El a mai susținut că nu este exclus să mai existe și alte asemenea încărcături ucigașe.
Mesajele alarmante transmise în timpul Revoluției
„Nu numai în această instituție, nu numai la radio, poate și în alte părți. De aceea, vă rugăm, facem apel insistent: să nu lăsați pe nimeni că se strecoare, indiferent de ce pretext ar invoca, cu tot felul de sacoșele, băgăjele, și așa mai departe”, anunța în 1989 crainicul TVR George Marinescu.
Crainicul TVR rostea cuvintele dictate de o persoană aflată în spatele său. El afirma că s-au primit informații din numeroase localități ale țării confirmă faptul că poporul se află la putere. Acesta a emis și un avertisment referitor la consumul apei. Crainicul a sfătuit publicul să nu bea apă nefiartă.
El a avertizat că presupusele ‘”elemente criminale” ar putea să otrăvească apa pentru a se răzbuna pentru puterea pierdută.
Generalul Cătălin Ranco Pițu a spus adevărul despre manipulări
Despre această serie de manipulări de la Revoluție a vorbit Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și investigator al dosarului Revoluției.
Fostul procuror relatează că, pe data de 22 decembrie 1989, etajul 11 al Televiziunii Române a fost transformat într-un comandament militar. El menționează că șeful acestui comandament era generalul Tudor. El avea doi adjuncți, amiralul Emil Cico Dumitrescu și generalul Oană. Aceștia funcționau sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale.
„Generalul Victor Atanase Stănculescu a ținut în permanență legătura cu acel comandament de la etajul 11 al televiziunii și ulterior, după numirea în fapt, acest lucru l-a făcut generalul Nicolae Militaru”, a menționat fostul procuror, la Antena 3 CNN.
Comandamentul care controla toate știrile de la TVR
Scopul acelui comandament militar era de a exercita cenzură și de a verifica informațiile care urmau să fie transmise în direct din studiourile televiziunii. Fostul procuror, generalul Cătălin Ranco Pițu, a dezvăluit că acest comandament militar avea rolul de a controla și de a decide conținutul informațiilor difuzate la TVR.
El a adăugat că fiecare informație care ajungea pe ecranul Televiziunii Române era premeditat concepută de către acest comandament militar. Notele sau instrucțiunile erau transmise de la etajul 11. Totul se petrecea prin intermediul unor curieri, către studiourile de difuzare a știrilor, inclusiv în studioul patru al Televiziunii Române. Astfel, se sugerează că cel puțin două studiouri au fost implicate în transmiterea informațiilor controlate de acest comandament militar.
Adevărul despre bomba de la TVR
Generalul Pițu susține că ceilalți crainici de la Televiziunea Română erau complet izolați de evenimentele care aveau loc în exteriorul televiziunii. Ei nu aveau cunoștință despre modul în care comandamentul militar manipula informațiile. În plus, nu își puteau imagina că acesta putea distorsiona realitatea într-o asemenea măsură. Nu erau conștienți că informațiile pe care le primeau și le difuzau nu corespundeau situației reale.
El a dat detalii și în ceea ce privește informația despre presupusa bombă menționată la TVR. Generalul Pițu a explicat că aceasta era de fapt un dispozitiv de alarmă de la o ușă de pe coridoarele televiziunii. Astfel, se dezvăluie că ceea ce fusese prezentat sau sugerat ca fiind o amenințare majoră în realitate era doar un dispozitiv de securitate simplu, fără a reprezenta o amenințare reală.