Amendă între 25.000 de lei – 80.000 de lei, dacă folosești prea multă apă potabilă
Câtă apă potabilă putem consuma în perioadele caniculare?
În zilele toride de vară, consumul de apă crește în orice gospodărie. Cantitatea folosită crește atunci când mercurul din termometre depășește 35 de grade Celsius. Unii oameni folosesc apa pentru gătit, curățenie și grădinărit, în timp ce alte persoane folosesc cantități mari doar pentru a-și umple piscinele.
Lucian Croitoru de la Compania de Apă Șomeș ne-a reamintit că există două prevederi legale care descurajează și sancționează consumul. Totuși, prevederile legale nu sunt foarte clare, astfel că nu știe să se fi emis amenzi pe baza lor, până acum.
„Apa potabilă este destinată consumului menajer, băut, spălat, vase. Orice altceva ar trebui considerat consum nerațional, inclusiv să dai apă potabilă la ferme de animale, la sere, grădini , peluze, piscine (dacă nu ești o firmă care ai obținut aviz pt activitate de ștrand).
Consumul cel mai mare la noi este noaptea. Când trece soarele, oamenii încep să ude. E greu să-i prinzi seara sau noaptea”, a explicat el pentru „Adevărul”.
Din punctul lui de vedere, cea mai eficientă soluție ar fi să existe un cadru legal care să permită operatorilor de apă să instituie tarife progresive când este caniculă.
„Adică ai depășit, știu eu, cu 5 metri cubi de apă pe om pe lună plătești dublu sau triplu sau de 10 ori. Adică dacă-ți umpli piscina să și plătești.
Numai așa funcționează, dacă trebuie să plătești. Din păcate, tot ansamblul de măsuri de conștientizare nu prea funcționează.”, a explicat el.
Rămâne România fără apă, în viitor? Despre problema apei potabile a atras atenţia recent şi ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„România este afectată în fiecare an de inundaţii şi secetă sau de o combinaţie a acestor fenomene extreme.
Toate prognozele pe termen lung arată că partea estică şi cea sudică a ţării se vor confrunta cu o scădere cu 20% a resurselor de apă disponibile”, a afirmat demnitarul.
Ce prevede legea?
Legea Apelor nr. 107/1996 stabilește că nerespectarea de către utilizatorii de apă a obligațiilor legale care le revin privind gospodărirea rațională a apei este contravenție și se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 30.000 de lei pentru persoane fizice și de la 75.000 de lei la 80.000 de lei pentru persoane juridice.
Conform legii, au atribuții de constatare a acestor contravenții inspectorii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Protecţiei Mediului şi din Regia Autonomă „Apele Române”, dar și șefii filialelor bazinale ale Regiei Autonome „Apele Române” şi salariaţii împuterniciţi de ei, plus alte persoane împuternicite de conducerea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, dar și cei din Garda de Mediu.