Apa uzată potabilă, construirea unei insule de la zero și crearea unei păduri urbane
Apa uzată potabilă! Milano, Indonezia și San Diego iau măsuri îndrăznețe pentru a se adapta la schimbările climatice. Milano plantează milioane de copaci pentru a combate creșterea temperaturilor și inundațiile, care se preconizează că vor crește cu până la 2.2 grade Celsius până în 2050. Inițiativa ForestaMi a orașului își propune să planteze 3 milioane de copaci și arbuști până în 2030, cu peste 610 000 de copaci plantați începând cu 2024.
Modelarea climatică a orașului Milano prevede ploi mai torențiale în următoarele decenii, ceea ce face esențială plantarea de copaci. Cu toate acestea, Milano se confruntă cu provocări precum furtunile de grindină, temperaturile extreme și deficitul de apă, astfel încât trebuie să planifice spațiile verzi urbane în mod diferit.
Jakarta, un megaoraș de opt ori mai mare decât Milano, se confruntă cu o criză cauzată de creșterea nivelului mării și de epuizarea apelor subterane. Populația orașului s-a dublat din 1990, punând la grea încercare infrastructura sa. Pentru a rezolva această problemă, Jakarta construiește și consolidează diguri și estuare mai aproape de țărm și preconizează un grup de 17 insule pentru a crea un dig înalt de 24 de metri și o lagună artificială.
Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că nici măcar un dig uriaș nu va preveni inundațiile dacă pomparea excesivă continuă să ducă la cedarea terenului în interior. Pentru a rămâne deasupra nivelului mării, Jakarta va trebui să ia măsuri drastice împotriva puțurilor ilegale și să creeze surse alternative de apă. Relocarea în masă în Nusantara, noua capitală a Indoneziei, numită oficial pe 17 august 2024, ar putea reduce presiunea asupra apelor subterane.
Ce soluție ingenioasă au găsit cei din San Diego?
San Diego, un oraș din California care se confruntă cu seceta, a implementat măsuri de adaptare la schimbările climatice în ultimii 30 de ani. Orașul a început cu toalete cu debit redus, amenajări peisagistice cu consum redus de apă și un parteneriat pentru conservarea apei cu zonele agricole din interior.
În ultimii 30 de ani, San Diego și-a înjumătățit consumul de apă pe cap de locuitor și și-a redus dependența de apa din Los Angeles. Pentru a combate schimbările climatice, San Diego intenționează să recicleze apele uzate și să le readucă în robinetele orașului, cu obiectivul ca 18% din apă să provină din apă reciclată până în 2045, conform celor de la LiveScience.