„Inghetarea” la 2% a contributiilor virate la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) in acest an se traduce, pentru bugetul public de pensii, printr-o povara fiscala viitoare de peste patru miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Participantii la aceste fonduri vor pierde, in urma plafonarii contributiilor in acest an, circa 1,07 miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2017, potrivit estimarilor Asociatiei. Numarul de participanti pe Pilonul II care au bani in conturi este de circa 4 milioane de salariati.
In prezent, sistemul public de pensii (Pilonul I) furnizeaza pensionarilor existenti o rata medie de inlocuire de circa 40% – adica pensia medie de asigurari sociale de stat reprezinta 40% din salariul mediu brut pe economie. De la Pilonul II, estimarile pe termen lung indica o rata de inlocuire de circa 10%. “Astfel, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in Pilonul II de pensii administrate privat, statul roman se obliga practic sa furnizeze pensionarilor viitori venituri de 4 lei. Ca urmare, masura propusa de Guvern, de inghetare a contributiilor in 2009 si amanarea cu un an a majorarii lor, inseamna pentru Pilonul II o pierdere pentru participanti de 1,07 miliarde de euro, iar pentru Pilonul I de pensii de stat o povara fiscala viitoare de circa 4,3 miliarde de euro”, se afirma in comunciatul APAPR.
Contributiile aferente lunilor acestui ar fi trebuit sa creasca cu 0,5%, pana la 2,5%, potrivit legii care reglementeaza activitatea fondurilor de pensii administrate privat.