"Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde RON (7,7 miliarde EUR). Având în vedere că, de-a lungul celor 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde RON, diferenţa o constituie o suma de 6,91 miliarde RON (peste 1,51 miliarde EUR), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români", precizează APAPR. 

Potrivit estimărilor Asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II, au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa. 

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR, ceea ce reprezintă o cifră remarcabilă, realizată într-un context economico-financiar marcat de multiple crize şi turbulenţe pe pieţele internaţionale în ultimul deceniu, precizează sursa citată. 

Performantele financiare pozitive ale Pilonului II din România au fost certificate recent şi de un studiu european independent, realizat de federaţia asociaţiilor de consumator de produse financiare (Better Finance), care analizează performanţa sistemelor de pensii private din 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2000-2016 (sau cele mai vechi date istorice disponibile), reprezentând fondurile de pensii la care contribuie 86% din populaţia statelor UE. 

Potrivit raportului Better Finance, citat de APAPR, cele mai bune rezultate pentru fonduri de pensii au fost înregistrate în România. 

"În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiţi în România, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară. Potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România",precizează APAPR. 

Ministrul desemnat al Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, joi, că Guvernul va desfiinţa Pilonul II de pensii iar banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. 

În replică, premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat Pilonul II de pensii nu se va desfiinţa în timp ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că desfiinţarea Pilonului II este "o prostie". 

În cursul serii de joi, ministrul desemnat al Finanţelor a revenit asupra declaraţiei sale, arătând că "s-a produs o eroare" pentru care îşi cere scuze. 

AGERPRES