APAPS ia locul CNVM

Mugur Isarescu a emis pe ultima suta de metri a mandatului sau actul normativ menit sa repuna pe picioare principala institutie a pietei de capital, CNVM, si sa-i protejeze pe cei pentru care aceasta piata este facuta: publicul larg de investitori sau mai bine cunoscutii minoritari. Abrogind OG nr. 229, guvernul Nastase promitea emiterea alteia, mai corecte pentru majoritari, i termen de 30 de zile.Dar actul noului premier a dovedit se pare cit de usor este sa distrugi ceva i Rominia si ramine d

Mugur Isarescu a emis pe ultima suta de metri a mandatului sau actul normativ menit sa repuna pe picioare principala institutie a pietei de capital, CNVM, si sa-i protejeze pe cei pentru care aceasta piata este facuta: publicul larg de investitori sau mai bine cunoscutii minoritari. Abrogind OG nr. 229, guvernul Nastase promitea emiterea alteia, mai corecte pentru majoritari, i termen de 30 de zile.
Dar actul noului premier a dovedit se pare cit de usor este sa distrugi ceva i Rominia si ramine de vazut daca ii va fi la fel de usor sa puna ceva i loc si daca va pune ceva mai bun.
Cu siguranta, OG nr. 229 n-a fost cea mai perfecta lege care se poate imagina. Serioase idoieli ca ea va functiona au aparut chiar si din rindurile celor care se socoteau cei mai favorizati de ea. Dragos Simion, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, a fost printre primii care au ridicat obiectii asupra unor prevederi. Apoi a urmat o multime de luari de pozitii impotriva ordonantei, i special din partea unor asociatii legale sau create ad-hoc „a investitorilor straini”. Un grup de manageri de fonduri straine, i frunte cu Oresa Ventures, GED Capital Development, Fondul Romino American, Danube Funde sau Romanian Investment Fund, au icercat sa prezinte argumente contra ordonantei de pe pozitia unor „investitori minoritari”. Dar dintre aceste fonduri prea putine pot fi catalogate drept investitori minoritari. Aceste fonduri au participatii fie i societati ichise si astfel nu intra sub incidenta OG nr. 229, fie au participari majoritare sau detin impreuna pachete majoritare la unele societati deschise, listate la Bursa si Rasdaq (Cazul RIF si FRAI), astfel icit ele au mai degraba interesele asemanatoare actionarilor majoritari.
Dar un punct comun al tuturor celor care s-au opus OG nr. 229 este acela ca n-au venit cu contrapropuneri, ci doar cu contraargumente.
Legile europene seamana cu ordonanta abrogata
Acum, decizia Guvernului o data luata, lucrurile tind sa devina mult mai dramatice. Din toata aceasta disputa a rasarit o institutie noua, care pare sa fi devenit responsabila de realizarea unei ordonante sau legi care sa aiba i grija actionarul minoritar: Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului.
Dupa cum ii arata si numele, APAPS este o institutie care n-are nici i clin nici i mineca cu piata de capital. Este o institutie care a mostenit FPS si i care departamentul destinat privatizarilor prin piata de capital a avut o activitate nesemnificativa, tradind putina afinitate a oamenilor din interior pentru acest domeniu.
Dar tocmai seful APAPS, Ovidiu Musetescu, un demnitar care pina acum si-a mascat lipsa actiunilor prin declaratii socante, este cel care a primit isarcinarea Guvernului pentru o noua ordonanta. Viziunea lui Musetescu: „Prin OG nr. 229 actionarul minoritar avea o supraprotectie, neobisnuita i acest moment, i care noi cautam mari investitori”.
Deci ce va iesi de aici? Cum sesiza un investitor de pe piata, cel mai mare actionar majoritar din Rominia, APAPS, este isarcinat cu o lege de protectie a actionarilor minoritari. in acest fel APAPS preia rolul si atributiile CNVM, o institutie fortata din ce i ce mai mult de noul guvern la un simplu rol decorativ.
O asemenea politica nu este noua si nu fara urmari. Marginalizarea CNVM, o institutie care ar trebui sa aiba pentru piata de capital rolul BNR pentru piata bancara, a fost o constanta a tuturor guvernelor. inca de la ifiintare a functionat itr-un sediu de mizerie, iar functionarii sai, prost platiti si astfel usor de corupt, au facut posibile crahuri de tipul FMOA sau FNI. Parlamentul, autoritatea tutelara a CNVM, nu i-a acordat niciodata acesteia o atentie prea mare, o atitudine diferita decit fata de BNR.
Guvernul face exact invers de cum ar trebui: i loc sa creasca rolul si anvergura CNVM, le reduce i continuare. La recenta sedinta a Guvernului ce avea pe ordinea de zi discutarea Ordonantei nr. 229, reprezentantii comisiei nici macar n-au fost invitati, asa cum este normal i asemenea situatii. Mai mult, o varianta alternativa a OG nr. 229 pe care CNVM, APAPS si Ministerul Integrarii Europene au elaborat-o impreuna din isarcinarea primului-ministru, Adrian Nastase, nici n-a mai fost luata i considerare. Surpriza pentru Guvern a fost ca noua varianta, conceputa i concordanta cu legislatia europeana, nu schimba prea multe din vechea ordonanta.