Functionarii Autoritatii de Privatizare si Administrare a Participatiunilor Statului (APAPS) sunt pe picior de plecare din sediul din strada Lipscani din Bucuresti, imobil ocupat de aceasta institutie in urma cu vreo doi ani. Dar ei nu stiu inca pe ce drum s-o apuce spre noul lor sediu. Pana de curand, stiau cu siguranta ca se vor muta in strada Stirbei Voda, in cladirea Union Center II, unde au si fost deja amenajate patru etaje pentru institutia statului. Numai ca cineva si-a bagat coada si a deturnat traseul fostilor fepesisti.
In iunie a.c., APAPS incheie un contract de inchiriere a 8.000 metri patrati in cladirea Union Center II, cu firma V. Goldenberg Co. SRL, ce are printre actionari compania imobiliara internationala Asthrom Group, proprietara centrelor de afaceri Union. Contractul a fost semnat in urma unei licitatii organizate de APAPS, la care au participat mai multe firme imobiliare, dar castigatoarea a fost desemnata compania V. Goldenberg Co, pe criteriul ca a cerut cea mai mica chirie pe metrul patrat: 19 USD, ne-au precizat surse APAPS. Ceea ce ar insemna peste 1,8 milioane de dolari pe an.
O data palma batuta, constructorii s-au pus pe treaba, sa finalizeze in termenul stabilit prin contract, amenajarea spatiilor destinate functionarilor APAPS, care de altfel sunt zoriti sa paraseasca sediul din strada Lipscani, de catre Banca Comerciala Romana. Cladirea in care APAPS isi desfasoara inca activitatea face obiectul unei executari silite. Aceleasi surse ne-au declarat ca societatea Artimex, cea de la care inchiriase fostul FPS acest imobil, a luat un un credit de la Banca Comerciala Romana (BCR), gajand cu imobilul din strada Lipscani. Pentru ca acest credit nu a fost returnat, BCR vrea sa scoata la vanzare imobilul.
Recent, la Guvern se cloceste o noua adresa pentru sediul APAPS. Inainte de a se organiza licitatia din primavara acestui an, in urma careia a fost semnat contractul cu Goldenberg, Ovidiu Mustescu a intrebat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) daca cumva sediul Elvila este disponibil pentru APAPS. Surse din interiorul APAPS ne-au marturisit ca raspunsul AVAB a fost negativ, pe motiv ca exista la ora aceea cumparator pentru acea cladire. Sediul Elvila a fost constituit gaj pentru un imprumut contractat cu Bancorex de catre omul de afaceri Viorel Catarama. Cum creditul a ramas nerambursat, centrul de afaceri Elvila a devenit proprietatea AVAB.
Ionel Blanculescu, seful AVAB,
ne-a declarat ca cererea de cumparare a fost refuzata pe motiv ca pretul oferit de opt milioane de dolari, pe blocul Elvila era prea mic. Asa ca, de curand, in Guvern s-a adus din nou in discutie sediul Elvila, ca posibil nou sediu al APAPS, desi exista semnat un contract de inchiriere pe un alt spatiu. „Este o oportunitate pentru APAPS sa nu mai plateasca chirie de un milion de dolari si ceva pe an. Cea mai buna varianta pentru stat este ca APAPS sa se mute in cladirea Elvila. Deocamdata, sunt tatonari. Este posibil ca Guvernul sa emita o ordonanta sau o hotarare de guvern prin care acest sediu, care este acum in proprietate privata a statului, sa treaca in proprietate publica a statului si mai departe sa fie repartizat APAPS. Astfel, sediul va fi administrat de aceasta institutie, care nu va mai plati nici un leu chirie”, ne-a declarat Ionel Blanculescu.
Daca lucrurile vor merge intocmai cum ne-a declarat seful AVAB, ce se va intampla cu contractul incheiat intre APAPS si firma imobiliara Goldenberg? Ruperea contractului va aduce pagube serioase firmei imobiliare, deoarece spatiul este blocat de acesta, ne-au declarat surse din cadrul companiei Ashtrom, mentionand totodata ca daca se va ajunge la reziliere, proprietarii Union Center II din strada Stirbei Voda isi vor angaja o casa de avocatura si vor deschide un proces impotriva APAPS.
Este adevarat ca o chirie de 1,8 milioane de dolari pe an este o suma foarte mare pentru o institutie de stat. Este drept ca pentru APAPS este mult mai avantajoasa varianta Elvila, insa este de condamnat felul cum trateaza oficialitatile statului partenerii cu care incheie tranzactii. De condamnat este si usurinta cu care capii APAPS accepta cheltuierea, numai pe chirie, a unei sume de aproape doua milioane de dolari.