Greve, incetarea activitatii din lipsa capitalului de lucru, neonorarea obligatiilor pentru realizarea de investitii, incercari de sensibilizare a autoritatilor pentru obtinerea unui credit destinat CSR, procese in instanta intentate de creditori, ajutoare sociale oferite de statul roman pentru salariati, aceasta este, in cateva cuvinte, imaginea oferita de investitorii americani combinatului resitean. Cu aproape trei luni in urma, premierul Adrian Nastase admitea, intr-o videoconferinta cu pref
Greve, incetarea activitatii din lipsa capitalului de lucru, neonorarea obligatiilor pentru realizarea de investitii, incercari de sensibilizare a autoritatilor pentru obtinerea unui credit destinat CSR, procese in instanta intentate de creditori, ajutoare sociale oferite de statul roman pentru salariati, aceasta este, in cateva cuvinte, imaginea oferita de investitorii americani combinatului resitean.
Cu aproape trei luni in urma, premierul Adrian Nastase admitea, intr-o videoconferinta cu prefectii, ca privatizarea CS Resita a fost „facuta prost” si ca, dupa doi ani de la privatizare, „creeaza probleme extraordinare”.
O privatizare incheiata in anul 2000 cu girul unei suite de oficialitati prezente la ceremonia de semnare a contractului de vanzare-cumparare sta astazi sub semnul rezilierii. Americanii se declara surprinsi de atitudinea APAPS, care si-a exprimat intentia de rezolutionare a contractului, si amintesc de un proces aflat pe rol la Curtea de Arbitraj International de la Washington, in care acestia acuzau APAPS de expropriere. In fapt, autoritatile romane au manifestat clementa fata de investitorii americani, pe toata perioada scursa de la privatizare si pana in prezent. Cu ceva timp in urma, datoriile combinatului au fost convertite in actiuni. Noble Venture a devenit, astfel, din actionar majoritar, minoritar, dar, in mod surprinzator, managementul a ramas in continuare in mainile firmei americane. Eugen Dijmarescu, consilier al primului-ministru, isi declara, recent, nedumerirea fata de lipsa de interventie a APAPS, in administrarea CS Resita.
Acum, APAPS declara ca decizia de a rezolutiona contractul cu Noble Venture este decisiva. Conform unei stiri Mediafax, in care sunt citate surse ale Autoritatii „dupa derularea unor consultari confidentiale cu firme importante de avocatura din romania, conducerea institutiei va decide foarte curand ca solutia cea mai potrivita in cazul CSR va fi introducerea unei actiuni in instanta, pentru rezolutionarea contractului de privatizare, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate de Noble Venture”.