Valoarea tranzactiilor realizate pe piata regular a fost de 39,4 miliarde lei, cu 49,6% mai mare comparativ cu perioada anterioara. In ceea ce priveste dinamica pietei, indicele BET-C a consemnat o crestere cu 0,7%, pana la 472,94 puncte. O tendinta asemanatoare a inregistrat si indicele BET, acesta crescand cu 0,88%, pana la 728,4 puncte. In acelasi interval, indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia celor cinci SIF-uri, a consemnat o crestere mult mai accentuata, majorandu-se cu 7,07%, pana la 2.478,54 puncte.
La fel ca si in saptamanile precedente, tranzactiile cu actiunile SNP Petrom, precum si cu cele ale firmelor din domeniul financiar (cele doua banci listate la Categoria I si cele cinci SIF-uri) au dominat piata, detinand o pondere de circa 83% in totalul tranzactiilor bursiere. SNP Petrom, care s-a mentinut cel mai tranzactionat titlu (cu o pondere de 32,66% in valoarea totala a tranzactiilor bursiere), a inregistrat o usoara scadere cu 0,9%, pana la 441 lei pe actiune. BRD s-a apreciat cu 1,4%, ajungand la 21.100 lei pe actiune, Banca Transilvania a crescut cu 1,8% pana la 2.900 lei pe actiune, iar cele cinci SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 2,8% (SIF Oltenia) si 13,4% (SIF Muntenia).
Elpas este scoasa din joc
Electroputere este inclusa in cadrul programului de privatizare PSAL I. In urma evaluarii ofertelor de privatizare depuse pentru achizitionarea pachetului de 62,46% detinut de catre APAPS, acesta desemnase Asociatia Salariatilor Electroputere – Elpas drept castigatoare. Ceilalti doi participanti in procesul de privatizare au fost General Motors in consortiu cu firma germana Karsdorfer si Compania de Transport Feroviar Bucuresti. General Electric a sustinut printr-o scrisoare de intentie, impreuna cu Casa de comert japoneza Marubeni, Asociatia Elpas in procesul de privatizare a firmei Electroputere. Totusi, pana la data de 29 octombrie, data la care a expirat termenul legal de valabilitate a ofertelor depuse, Elpas nu a putut sa faca dovada existentei unor acorduri ferme cu partenerii sai, ca o garantie a sustinerii ofertei facute. In aceste conditii, APAPS a publicat, pentru a doua oara, anuntul privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni Electroputere, impunand patru conditii potentialilor ofertanti.
In primul rand, ofertantii trebuie sa aiba o experienta de minimum zece ani in cel putin unul dintre domeniile incluse in obiectul principal de activitate a firmei Electroputere. In al doilea rand, ofertantii trebuie sa realizeze o cifra de afaceri de cel putin 100 milioane de dolari. In al treilea rand, ei trebuie sa detina cel putin trei sucursale sau centre de productie in tari dezvoltate din punct de vedere economic si, in plus, trebuie sa ateste ca au capacitatea de a fabrica si vinde in mod curent produse similare cu cele realizate de Electroputere, dar superioare calitativ si tehnologic. In vederea participarii la licitatie, potentialii cumparatori trebuie sa achizitioneze dosarul de prezentare cu 165 milioane de lei si sa depuna o garantie de 11,5 miliarde de lei. Ofertele finale trebuie depuse pana la data de 20 decembrie, acestea urmand a fi deschise in data de 21 decembrie.
In primele noua luni ale acestui an, Electroputere a obtinut o cifra de afaceri de 828 miliarde lei, in crestere, in termeni nominali, cu 59,4% comparativ cu perioada similara a anului precedent. In acelasi interval, veniturile totale realizate de firma craioveana s-au ridicat la 1.013 miliarde lei, sporind in termeni nominali cu 71,56%, in timp ce cheltuielile totale s-au majorat cu 75,92%, pana la 1.043 miliarde lei. Pierderea inregistrata de Electroputere in primele noua luni a fost de 32,7 miliarde lei, comparativ cu 8,1 miliarde lei pe primele trei trimestre din 2000. La sfarsitul lunii septembrie 2001, datoriile totale ale societatii Electroputere se ridicau la 545,7 miliarde lei.
Desfasurarea procesului de privatizare a influentat evolutia pretului actiunilor. Desemnarea concernului format din compania americana General Electric, Elpas si Casa de comert japoneza Marubeni drept castigatoare in procesul de privatizare a determinat o evolutie ascendenta a pretului actiunilor Electroputere, ele atingand un maxim de 910 lei pe actiune in data de 19 octombrie. Ulterior, decizia APAPS de a nu prelungi termenul de valabilitate a ofertelor depuse si reluarea procesului de privatizare au determinat scaderea pretului actiunilor, pana la un minim de 710 lei in data de 31 octombrie.
Cinci competitori pentru Antibiotice
Inclusa in cadrul programului de privatizare PSAL I, Antibiotice a fost scoasa la vanzare pe data de 10 septembrie, termenul limita de depunere a ofertelor fiind 14 noiembrie. In anii precedenti, tentativele de privatizare ale societatii au esuat din lipsa unor oferte viabile. Datorita revirimentului inregistrat in acest an, cinci companii au depus scrisori de intentie pentru participarea la privatizare: Torente (India), Sanavita (Germania), APPM (Elvetia), Timchem (Romania) si Rekah Pharmaceutical Industries (Israel). Romferchim a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Antibiotice, avand astfel posibilitatea de a depune o oferta de cumparare pentru pachetul de actiuni detinut de APAPS. Romferchim, care detine 17,79% din actiunile Terapia Cluj, poarta discutii cu Sanavita pentru a participa impreuna la privatizarea firmei Antibiotice.
In primele noua luni ale acestui an, Antibiotice a realizat o cifra de afaceri de 613,9 miliarde lei, in crestere, in termeni nominali, cu 40,45% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Veniturile totale in valoare de 580,8 miliarde lei s-au majorat, in termeni nominali, cu 35,42%, iar cheltuielile totale au sporit cu 33,77%, ajungand la 534,5 miliarde lei. Profitul net realizat de Antibiotice in primele noua luni a fost de 36 miliarde lei, crescand, in termeni nominali, cu 47,94% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Pentru acest an, Antibiotice estimeaza realizarea unei cifre de afaceri de 30 de milioane de dolari si a unui profit net de 2,5 milioane de dolari. Antibiotice va beneficia de garantia Guvernului pentru contractarea unui credit in valoare de 15 milioane dolari destinat retehnologizarii.