Cutremur în coaliția de guvernare. Apar noi tensiuni după discuțiile privind majorarea cu 10% a TVA la anumite produse. Menționăm faptul că a fost propusă creșterea TVA de la 9% la 19% în cazul acestora, iar aceasta este doar una dintre măsurile care generează discuții aprinse.

În același timp, accizele la țigări ar urma să fie mai mari, iar taxa de solidaritate a fost readusă în discuție. Deși președintele Klaus Iohannis anunța încă de ieri că nu va fi de acord cu cele două măsuri propuse de cei din PSD, acestea au ajuns din nou în centrul discuției în cadrul ședinței de astăzi.

Șeful statului a vorbit marți despre introducerea unui impozit progresiv ca fiind o măsură pe care nu și-o dorește. Totodată, aceeași reacție a avut-o și în ceea ce privește introducerea unei taxe de solidaritate pe care să o plătească multinaționalele care au o cifră de afaceri de peste 1.000.000 de euro.

Klaus Iohannis nu este de acord cu taxa de solidaritate

Klaus Iohannis declara că motivul este foarte simplu. Potrivit acestuia, ceea ce au propus social democrații nu este o măsură optimă, nu este o măsură care să aducă rezultate.

De cealaltă parte, PSD-ul susține contrariul. Marcel Ciolacu declara marți că introducerea taxei de solidaritate este o taxă care este aplicată în țări dezvoltate precum Germania și că nu înțelege de ce președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu această taxă.

Propunerile ar urma să fie adoptate începând cu 1 iulie, astfel încât vigoare peste şase luni, adică de la 1 ianuarie 2023, însă generează discuții aprinse în coaliția de guvernare.

Acesta este și motivul pentru care ședința care trebuia să aibă loc săptămâna trecută a fost amânată pentru astăzi. Sunt foarte multe neînțelegeri în cadrul coaliției de guvernare. O ședință care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna trecută, din cauza acestor neînțelegeri, a fost amânată pentru astăzi.

În ciuda amânării însă, liderul PSD este de părere că sunt șanse foarte mici să fie luate decizii clare în ședința de miercuri. Totodată, el mai adăuga că este posibil ca discuțiile să se prelungească pe o durată de câteva săptămâni.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor, printre măsurile pregătite de coaliția de guvernare începând cu data de 1 iulie se numără creșterea accizei la țigări, astfel încât un pachet va fi cu 50 de bani mai scump, transmite Antena 3.

Măsurile pregătite de coaliția de guvernare

În ceea ce privește măsurile pregătite de coaliție din 2023, printre acestea se numără:

  • eliminarea impozitului specific pentru hoteluri și restaurante (introdus în 2017);
  • eliminarea scutirii acordată persoanelor fizice pentru vânzarea de proprietăți imobiliare (sub 450.000 de lei);
  • creștea TVA de la 9% la 19% pentru produsele cu mult zahăr;
  • introducerea”taxei de solidaritate” de 1% pentru companiile cu cifra de afaceri anuală, mai mare de 100 de milioane de euro.

Alte măsuri vizează eliminarea facilităților pentru angajații din agricultură, construcții, dar și din industria alimentară. Printre măsurile pregătite de coaliția de guvernare se numără următoarele:

  • scade plafonul de la 30.000 de lei pe lună până la 15.000 pe lună până la care salariile din construcții, industria alimentară și agricultură sunt scutite de impozit și contribuții;
  • din 2025, etapizat anual, vor începe să plătească contribuții CASS, de 5% în primul an, 7% în al doilea și de 10% în 2028, mai arată sursa citată.