Muzeul Naţional Brukenthal a lansat vineri o bancnotă euro tipărită în 11.000 de exemplare. Suvenirul respectă standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană, fiind aprobată de Banca Naţională a Franţei. Aceasta reprezintă un omagiu adus patrimoniului cultural al oraşului Sibiu.
Muzeul Naţional Brukenthal a lansat o bancnotă suvenir inedit pentru turiști
Bancnota Brukenthal a fost introdusă pe piaţă vineri, fiind tipărită într-un tiraj limitat de 11.000 de exemplare.
Acesta se poate cumpăra acum din magazinul Palatului din Piaţa Mare din Sibiu. Designul bancnotei include imagini cu portalul Palatului Brukenthal şi statuia Baronului Brukenthal, reprezentând un simbol al patrimoniului local.
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, a explicat importanţa acestui proiect:
„Bancnota noastră va avea ca design portalul Palatului Brukenthal şi statuia Baronului. Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit. De asemenea, sunt colecţionari care doresc să aibă această bancnotă cu valoare de 0 Euro.
Pe lângă vinul Brukenthal, vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal, parfumul Sophia şi Brukenthal şi alte produse de brand, am dorit din acest an să avem şi această bancnotă. Este un produs suvenir care se găseşte acum la magazinul Palatului Brukenthal”, a spus el.
De asemenea, Chituţă a menţionat că această bancnotă se alătură altor produse de brand Brukenthal, precum vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal şi parfumul Sophia.
„Mulţumesc domnului Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România pentru colaborarea excepţională în realizarea acestei bancnote”, a mai adăugat managerul muzeului.
Bancnota de 0 Euro, un fenomen european
Proiectul bancnotelor de 0 Euro a fost lansat în Franţa în 2015 şi a fost rapid adoptat în toată Uniunea Europeană. Aceste bancnote au devenit un suvenir foarte căutat, având un scop turistic de promovare a diversităţii culturale din diferite oraşe europene.
În prezent, astfel de bancnote se pot găsi în magazinele din marile atracţii turistice europene, inclusiv la Turnul Eiffel sau la Palatul Schönbrunn.
Marian Lisman, acţionar al Euro Suvenir România, a detaliat caracteristicile acestora:
„La turnul Eiffel, la ultimul etaj, găsim această bancnotă, la Schonbrunn, oriunde mergem găsim această bancnotă. De asemenea, şi oraşele din diferite ţări şi-au creat o identitate proprie în jurul acestor bancnote. Ce le face atât de speciale ?
Sunt tipărite cu aprobarea băncii Franţei la standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană şi prezintă 14 caracteristici de securitate, similare bancnotelor reale. Şi cel mai important sunt tiraje limitate şi nicio bancnotă nu este identică cu cealaltă”, a declarat Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România.
De asemenea, Lisman a menţionat că tirajele sunt limitate, iar fiecare bancnotă are un număr unic.
„La Sibiu am reuşit tipărirea în 2023 a 11.000 de bancnote, iar anul acesta acelaşi tiraj pentru Bancnota Muzeului Brukenthal. Tirajele sunt stabilite în funcţie de apetitul turistic al oraşelor, de obicei” a spus acesta.
Achiziţionarea bancnotei Brukenthal
Începând de vineri, bancnota Brukenthal este disponibilă pentru achiziţie la preţul de 30 lei, din magazinul Palatului.
Cei care nu pot ajunge la muzeu au posibilitatea de a comanda bancnota şi online, trimiţând un email la adresa secretariat@brukenthalmuseum.ro.
Bancnota reprezintă nu doar un suvenir original, dar şi un cadou special, având un design inspirat din istoria şi patrimoniul cultural al oraşului Sibiu.