Apar noi detalii în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceauș în Moldova. La finalizarea anchetei, Procurorul General de la Chișinău neagă faptul că instituțiile de stat din Republica Moldova ar fi implicate.
El solicită cooperarea Ucrainei pentru a putea lămuri dispariția controversată a judecătorului.
Apar noi detalii în cazul Nicolai Ceauș. Precizările Procurorului-șef de la Chișinău
Republica Moldova a finalizat ancheta privind răpirea fostului judecător ucrainean de pe teritoriul său și dus într-o direcție necunoscută, încă în luna aprilie a anului curent.
”Eu pot să vă spun că instituțiile statului au fost implicate. Noi am identificat oamenii care au fost implicați în cazul Ceaus”, a declarat Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, potrivit unimedia.info.
”Am identificat oamenii care au participat și din partea structurilor speciale din Ucraina. Practic, noi am finalizat ancheta aici în Republica Moldova.
Am expediat niște solicitări privind crearea de comisii rogatorii în Ucraina și așteptăm răspunsuri.
Sarcina noastră este de a identifica persoanele care au venit din partea Ucrainei și au realizat operațiunile respective aici, în Republica Moldova”, a adăugat Stoianoglo, potrivit sursei citate.
Trebuie amintit că Nicolae Ceaus a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina neagă orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia.
Ambasadorul ucrainean, convocat
Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, pe 9 aprilie, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, scrie presa din Ucraina.
SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”.
De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public ar fi fals.
Doi moldoveni, implicați
14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia ucraineană.
Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus.
Acesta s-ar afla acum pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.
Periodic, Ceaus postează filmulețe pe un canal de telegram în care povestește că nu ar fi fost răpit și se simte bine.
”Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care afirmă că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
Sursă foto: Dreamstime.