Republica Moldova primește primul radar de la Thales
Miercuri, Republica Moldova a făcut anunțul că a primit un sistem de supraveghere aeriană de la producătorul francez Thales. Acesta reprezintă un prim pas în eforturile țării de a dezvolta capacitățile sale de apărare aeriană, mai ales în contextul descoperirii fragmentelor de rachete provenite din conflictul din vecina Ucraina.
Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării, a comunicat că sistemul de supraveghere a ajuns recent în Chișinău, fiind transportat pe cale aeriană. Acesta dispune de capacitatea de a monitoriza întregul spațiu aerian al Republicii Moldova, conform relatărilor furnizate de NewsMaker.
Achiziționarea radarului s-a realizat prin intermediul bugetului național de apărare, beneficiind de sprijinul informațional și logistic al companiei franceze THALES.
Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a evidențiat că acest demers reprezintă o confirmare a sprijinului acordat Moldovei din partea partenerilor săi francezi.
„Încântat să anunț primirea primului nostru sistem de supraveghere aeriană, o dovadă a diplomației de succes și a sprijinului partenerilor noștri francezi, inclusiv a ministrului @SebLecornu. Suntem angajați să construim un viitor mai sigur și mai prosper în cadrul familiei europene”, a transmis el pe platforma socială X.
Delighted to announce the receipt of our first aerial surveillance system, a testament to successful diplomacy & support of our French partners, including of the Min @SebLecornu. Committed to building a safer, more prosperous future within the European family.@MD_NationalArmy pic.twitter.com/mIFLqcgXLc
— Nicu Popescu (@nicupopescu) December 20, 2023
Statul deținea sisteme de supraveghere învechite
Alla Diaconu, reprezentanta Ministerului Apărării, a menționat, într-o declarație citată de NewsMaker, că, până în prezent, Republica Moldova dispunea de mai multe sisteme de supraveghere aeriană, însă acestea erau depășite.
„Nu avem apărare aeriană, nu avem rachete, nu avem avioane. Următorul pas este un sistem de apărare aeriană pentru infrastructura critică, inclusiv aeroportul, centralele electrice şi aşa mai departe. Acesta este doar începutul”, a declarat premierul Dorin Recean.
Autoritățile din țara vecină au anunțat că au descoperit fragmente de rachete în nordul țării de cel puțin patru ori. Fenomenul a început cu lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei vecine de către Rusia în februarie 2022.
Moldova și-a proclamat independența față de Uniunea Sovietică în 1991. Legăturile sale cu Moscova au suferit deteriorări semnificative în timpul conflictului din Ucraina, pe care Chișinăul l-a condamnat ferm. Cu toate acestea, procesul de tranziție și stabilizare a fost dificil. Țara a fost afectată de probleme economice și politice.
Rusia și Republica Moldova au semnat mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii, inclusiv economie, comerț și energie. Totuși, relația economică nu a fost întotdeauna echilibrată, iar Republica Moldova a căutat să-și diversifice partenerii comerciali și să consolideze legăturile cu Uniunea Europeană.