Planul SUA pentru o posibilă reducere a trupelor în Europa de Est
Mai mulți oficiali americani și europeni, citați de NBCNews, au confirmat că în cadrul Pentagonului se discută retragerea a până la 10.000 de soldați americani din Europa de Est, inclusiv din România.
Aceste trupe fac parte din contingentul suplimentar de 20.000 de militari desfășurați de administrația Biden în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Propunerea vizează, potrivit surselor, reducerea până la jumătate a acestor forțe, fără a exista deocamdată un plan final sau o țară nominalizată oficial.
Această mișcare vine într-un moment delicat pentru NATO și Uniunea Europeană, având în vedere că președintele Donald Trump încearcă să convingă Moscova să accepte o încetare a focului în Ucraina.
Vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Bogdan Rodeanu, a transmis că staționarea trupelor americane în România are loc sub umbrela NATO și că orice schimbare în acest sens va trebui gestionată la nivelul Alianței. El a explicat că o eventuală repoziționare a efectivelor americane va necesita preluarea atribuțiilor de către alți aliați din NATO, pentru a menține stabilitatea flancului estic.
„Orice modificare se va face cu preluarea atribuțiilor de alți aliați”, afirmă el.

NATO are o viziune clară pentru securizarea granițelor de est
Rodeanu a subliniat că nu este clar dacă decizia SUA este definitivă sau dacă România este vizată direct. Totodată, a menționat că NATO are o viziune clară pentru securizarea granițelor de est ale Europei și că va trebui să rămână vigilentă față de amenințările Rusiei și față de susținerea Ucrainei.
Oficialul român a insistat că orice modificare în structura militară trebuie însoțită de mecanisme de compensare, pentru ca nivelul de securitate să nu scadă. El a declarat că România are încredere în capacitatea NATO de a menține echilibrul strategic prin redistribuirea forțelor între aliați, acolo unde este necesar.
„Nu este încă nominalizată nicio țară și nu știm dacă această decizie este una definitivă. Dar trebuie să luăm în considerare că activitatea trupelor americane și a soldaților americani și staționarea lor pe teritoriul țării noastre se face în context NATO, sub umbrelă NATO, astfel încât o repoziționare a efectivelor militare a oricărui stat care contribuie aici va trebui compensat într-un fel sau altul prin structurile de comandament NATO. NATO are o proiecție în ceea ce privește securizarea flancului estic al Europei, securitatea Uniunii Europene și este foarte atent la ceea ce înseamnă amenințarea Federației Ruse și sprijinul direct pentru Ucraina. De orice modificare de dispozitiv militar sau de resursă militară în acest fel se va face în mod sigur cu preluarea altor atribuții de către alții aliați”, spune Bogdan Rodeanu.
Informațiile apărute despre posibila retragere nu au fost confirmate oficial de către Pentagon, dar discuțiile din interiorul administrației americane reflectă o posibilă schimbare de strategie. Miza este uriașă, mai ales că aceste trupe au avut un rol-cheie în descurajarea agresiunilor ruse în regiune.
NBCNews mai notează că propunerea vine într-un context politic tensionat, în care administrația Trump își reconfigurează poziția față de Rusia și NATO. Oficiali europeni se tem că o astfel de retragere ar putea fi interpretată de Vladimir Putin drept o slăbire a angajamentului occidental față de Ucraina și Europa de Est.