Cătălin Predoiu a declarat că au fost dublate numărul de aparate drugtest în România. În Constanța, spre exemplu, în aceeași perioadă a anului trecut existau două astfel de aparate, în timp ce acum sunt 45. La nivel național, sunt în funcțiune în total 800 de astfel de aparate.
Cătălin Predoiu, despre aparatele drugtest: O obligație a agentului de poliție a fost eliminată
Cătălin Predoiu a menționat că numărul de aparate drugtest în România a fost dublat. În Constanța, de exemplu, în aceeași perioadă a anului trecut erau doar două astfel de aparate, în timp ce acum sunt 45.
În acelaşi timp, poliţiştii nu mai folosesc aparatele venite din China, care au avut unele probleme.
„S-au scos din dotarea Poliției, din folosința agenților, acele aparate de fabricație chinezească ce dădeau rateuri. Le-am scos. În liniște, dar le-am scos”, a explicat Predoiu.
Cătălin Predoiu a explicat că ordonanța a eliminat o obligație a agenților de poliție prevăzută în lege, respectiv obligația de a întocmi de îndată, pe loc, dosar penal.
„Ordonanța a eliminat o obligație a agentului de poliție din lege, respectiv obligația să vă întocmească de îndată, pe loc, dosar penal”, a declarat ministrul.
Cătălin Predoiu a subliniat că nicio lege rațională nu poate să accepte ideea că în cazul unui test pozitiv antidrog, polițistul să lase în continuare carnetul conducătorului auto și să îl lase să plece în trafic.
„Nicio lege rațională nu poate să accepte ideea că la un test pozitiv antidrog lași în continuare carnetul asupra conducătorului auto și îl lași să plece în trafic”, potrivit lui Predoiu.
Cătălin Predoiu a afirmat că prin surse proprii au dezvoltat o aplicație pentru verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agenții din stradă, folosind un terminal special dedicat, pot verifica dacă persoana în fața lor are cazier sau a comis infracțiuni. Acest lucru va fi parte integrantă a testării.
„Noi am creat prin surse proprii o aplicație care permite verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agentul din stradă, printr-un terminal special dedicat, află dacă cel din fața sa are cazier sau a săvârșit infracțiuni. Atunci va fi testat”, transmite Predoiu.
El a menționat că colegii din Ministerul Afacerilor Interne și de la Institutul Național de Medicină Legală lucrează la o procedură pentru a sprijini INML să redistribuie testele, astfel încât să respecte termenul de trei zile.
„Colegii și de la Interne și de la INML gândesc acum o procedură în care să sprijinim INML să poată găsi un mecanism de redistribuire a testelor, astfel încât să se poată respecta termenul de trei zile”, informează Cătălin Predoiu.
Din 30.000 de permise reţinute anul trecut, 7.000 au fost din cauza drogurilor
În privința legii, Predoiu a subliniat că prioritatea este eliminarea pericolelor din trafic și că legea trebuie configurată în acest sens.
El a adăugat că este o lege bună și că eforturile de combatere a drogurilor și de creștere a siguranței pe drumurile publice nu vor înceta.
„Să ne uităm la ce este important totuși, să eliminăm pericolul din trafic. Legea nu poate să fie altfel configurată decât de a elimina în trafic pericole. Este o lege bună şi nu, nu vom stopa efortul de combatere a drogurilor și de a crește siguranța pe drumurile publice”, afirmă Predoiu.
Referitor la modificările legislative, Predoiu a indicat că guvernul a răspuns semnalului transmis de societate, aducând o garanție legală suplimentară: obligația ca INML să furnizeze rezultatele testelor în termen de trei zile.
„Societatea a transmis un semnal, Guvernul a auzit. Semnalul este legitim, venim cu o garanție legală în plus. Impunem această obligație legală, INML de a da rezultatul în 3 zile”, precizează acesta.
În altă ordine de idei, el a subliniat că nu a avut dezacorduri cu premierul Ciolacu sau cu președintele Ciucă.
„Nu am avut disensiuni nici cu premierul Ciolacu, nici cu președintele Ciucă,”, declară el.
În contextul măsurilor aplicate, Predoiu a menționat că anul trecut, au fost retrase aproximativ 30.000 de permise de conducere, dintre care aproximativ 23.000 pentru alcool și 7.000 pentru droguri, de către Poliția Română.
„Anul trecut, noi am oprit 30.000 de permise, Poliția Română a oprit 30.000 de permise, din care aproximativ 23.000 pentru alcool, 7.000 pe droguri”, informează Cătălin Predoiu.