Aparatele antidrog, ineficiente. 40% din rezultate sunt fals pozitive

droguri

SURSA FOTO: Dreamstime

Aparatele cu care șoferii sunt testați pentru consumul de droguri se dovedesc, din nou, a fi ineficiente. În peste 40% din cazuri, rezultatele sunt fals pozitive.

Aparatele cu care șoferii sunt testați pentru consumul de droguri se dovedesc, încă o dată, a fi ineficiente. În peste 40% din cazuri, rezultatele sunt fals pozitive, ceea ce provoacă îndoieli privind calitatea acestor aparate.

Recent, au fost câteva cazuri în care polițiștii au anunțat că persoanele care au provocat accidente rutiere circulau pe drumurile publice sub influența substanțelor interzise, însă analizele de sânge au demonstrat că s-au înșelat.

La nivelul poliției, este cunoscut faptul că 40% dintre rezultate sunt fals pozitive, iar aparatele pe care le utilizează sunt de calitate îndoielnică.

Scopul acestor aparate antidrog este de a detecta substanțele interzise din corpurile șoferilor. Agenții de poliție folosesc aceste unelte cu încredere, dar s-a arătat în mai multe rânduri că nu sunt tot timpul și eficiente.

Aparatele antidrog, ineficiente

Un astfel de caz este și cel al lui Alin Grădinaru, campion național la motocross. Acesta a fost oprit de poliție și testat antodrog, iar rezultatul a ieșit pozitiv, ceea ce l-a șocat pe Alin.

„Nu mi-a venit să cred! Două zile nu am dormit știind că nu sunt vinovat. A fost un șoc pentru mine. Poate nu au aplicat corect aparatul, a dat eroare, am auzit că s-a mai întâmplat”, a declarat el, potrivit Antena 3 CNN.

Știind că nu a consumat nicio substanță interzisă, Alin a mers la INML pentru analize de sânge. Asfel, s-a demonstrat că testul efectuat de polițiști nu a fost decât un alt fals pozitiv. Astfel, campionul național la motocross a decis să dea în judecată IPJ Giurgiu.

„Am așteptat trei luni rezultatele de la INML, au ieșit negativ. Nu mă droghez și nu m-am drogat vreodată”, a spus el.

Ineficiența aparatelor antidrog a cauzat probleme și în cazul fostului șef BBCO București, bărbatul care a provocat un accident mortal în capitală.

Inițial, acesta a fost testat pozitiv, însă analizele de la INML au arătat că nu se drogase.

Potrivit unei statistici, 40% dintre testele antidrog efectuate au ca rezultat un fals pozitiv.

Măsuri mai aspre împotriva consumului și traficului de droguri

Amintim că la începutul lunii septembrie, senatorul Robert Cazanciuc a vorbit despre pachetul larg de măsuri legislative împotriva consumului și traficului de droguri. 12 măsuri legislative îi vizează pe cei care fac trafic de droguri sau consumă droguri. Vor fi avute în vedere măriri de pedepse, dar și incriminarea unor fapte care favorizează traficul și consumul de droguri.

De altfel, Poliția Română va fi dotată cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor. Va fi dotată și Poșta Română cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”. Plus, proceduri clare pentru toate firmele de curierat internațional.

În plus, părinții vor putea cere două/trei teste antidrog pe an pentru copiii lor, ce vor fi decontate de statul român. Dacă rezultatul testului antidrog este pozitiv, copiii lor vor beneficia de zece ședințe gratuite de consiliere psihologică. Atât testele antidrog, cât și consilierea psihologică vor fi efectuate în deplină confidențialitate.