Cu cât vara este mai lungă şi cu cât temperaturile sunt mai ridicate, cu atât se vând mai multe aparate de aer condiţionat. Cel puţin aşa funcţionau lucrurile în ultimii ani. Anul acesta, românii au băgat de seamă că un aparat de aer condiționat trebuie cumpărat din timp, pentru a evita timpii lungi de aşteptare în ceea ce priveşte montarea, iar cei mai mulţi se uită după produse de calitate. „Am observat că tot mai mulți clienți din România conștientizează faptul că un aparat de aer condiționat este o investiție pentru tot parcursul anului, nu doar pentru perioadele toride, fiind o soluție eficientă și accesibilă şi pentru încălzirea casei. De asemenea, ne bucură schimbarea pe care o simțim în decizia de cumpărare a clienților rezidențiali, care încep să își programeze din timp achiziționarea sistemelor“, a declarat Daniel Vasile, managing director Daikin România, liderul pieţei locale de aparate de aer condiţionat.
Această tendinţă a fost remarcată şi de reprezentanţii eMAG, cel mai mare magazin online din ţară. Piața de aer condiționat are o componentă puternică de sezonalitate, însă în ultimele luni am observat o creștere semnificativă pe această categorie de produse, clienții achiziționând soluții de climatizare chiar dacă temperaturile nu au trecut până acum de 25 de grade. În primele patru luni ale lui 2016, am înregistrat o dublare a vânzărilor pe acest segment, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, precizează Stejara Pircan, Commercial Director Hard Lines eMAG. În ceea ce priveşte evoluţia acestei pieţe, oficialii eMAG estimează că în 2016 se vor vinde cu 15% mai multe aparate de aer condiționat față de anul precedent, piața urmând să crească valoric cu 10%.
Cum alegem aparatul de aer condiţionat
În alegerea unui aparat de aer condiționat stau diferite criterii, de la preț și până la funcții high-tech, așa că și achiziția se realizează în funcție de profilul și necesitățile clienților. La eMAG, în topul celor mai vândute soluții de climatizare se regăsesc brandurile cu prețuri accesibile unei categorii mai mari de public, urmate îndeaproape de aparatele de aer condiționat cu funcții apreciate pentru raportul calitate – preț. „Aparatul de aer condiţionat trebuie selectat atent. Este vorba de o investiţie pe termen lung, iar aparatul nu este destinat folosirii doar în cele trei săptămâni de caniculă. Foarte mulţi utilizatori nu ştiu că un aparat de aer condiţionat poate fi mai eficient iarna decât o centrală termică. Investiţia într-un aparat mai scump se amortizează în timp, iar economia de energie este substanţială“, afirmă Daniel Vasile.
La alegerea unui aparat de aer condiţionat este foarte important să ţinem cont de agentul de refrigerare, de funcţiile de purificare, de termenii de garanţie, dar şi de design. Aparatele moderne folosesc un agent de refigerare denumit R32, mai prietenos cu mediul înconjurător decât agentul R410A, folosit pe majoritatea aparatelor. Din 2025 acest agent va fi interzis şi se vor comercializa doar aparate cu R32. Pe piaţă încă există aparate de tip ON/OFF, fără inverter, deşi acestea au fost interzise de Uniunea Europeană în 2013. Acestea aparate păcălesc utilizatorii, iar etichetarea lor energetică este falsă. Puţin ştiu ca clasa A de azi nu este este la fel cu cea de acum doi ani. La fel de importantă este şi montarea. „Montarea aparatelor de aer condiţionat trebuie să se facă de specialişti, nu de persoane care iarna sunt zugravi şi vara instalatori de aer condiţionat. Cea mai mare greşeală pe care o fac utilizatorii este că supradimensionează aparatul de aer condiţionat. Un aparat mai mare consumă mai mult, iar confortul are de suferit“, a încheiat Vasile.
Românii au început să cumpere aparate chiar din luna februarie şi e normal să fie aşa. A dispărut acea sezonalitate din lunile iunie-iulie. Daniel Vasile, director general, Daikin România