Un film apare pe caseta video la sase luni dupa ce a rulat prima data intr-o sala de cinema. Dupa alte 12 luni, filmul poate fi difuzat de catre canalul HBO. Pentru a putea fi vizionat pe un post tv trebuie sa mai treaca inca 13 luni. Asadar, caseta video este primul suport pe care se poate viziona un film pe care l-ati ratat la cinematograf. Acesti pasi sun valabili pentru tarile dezvoltate. In Romania insa, dupa cum usor se poate observa in programele televiziunilor, o buna parte din filmele difuzate sunt vechi de cel putin doua decenii. In plus, caseta video ofera libertatea de a viziona un film la ora dorita, fara spoturi publicitare si in confortul propriei case.
Dupa intrarea in vigoare a Legii dreptului de autor in anul 1996, Transglobal Media a obtinut drepturile exclusive de licenta si distributie in Romania de la cele mai mari case de film cum ar fi: Warner Bros, Columbia Tristar, Metro Goldwyn Mayer, United Artist, 20TH Century Fox, Paramount, Playboy. „In 1996, am fost considerati idealisti. Nimeni nu credea in caseta video. Motivul era simplu: aparitia cablului si raspandirea lui foarte rapida. In 1998 situatia s-a complicat, o data cu aparitia postului HBO. Cu toate acestea, caseta video a supravietuit, constituind si acum una dintre principalele moduri de petrecere a timpului liber”, ne-a precizat Catalin Matei, marketing director la Transglobal Media. De altfel, firma amintita este detinatoarea lantului de magazine, 11 la numar, de muzica si film Hollywood Music & Film (HMF), care functioneaza in judete diferite. Obiectivul final al firmei este aparitia a cate unui magazin in fiecare judet. „Numai in Bucuresti numarul de abonati activi din reteaua HMF este de peste 25.000, el depasind 50.000 de membri la nivel national. Cresterea numarului de abonati cu aproape 50% in ultimul an demonstreaza tendinta de reintoarcere la caseta video. Putem afirma ca piata video din Romania va cunoaste o transformare radicala si volumul acestei afaceri va creste spectaculos”, subliniaza directorul de marketing al Transglobal Media.
Potrivit majoritatii competitorilor, caimacul pietei de videocasetofoane a fost luat intre 1990 si 1993. Foamea dupa un alt gen de filme decat cele in care era slavita „epoca de aur” a determinat multi oameni sa-si procure un video fara sa stea prea mult pe ganduri.
Clientii au, de obicei,
foarte putin timp liber
O data cu aparitia televiziunilor prin cablu (1993-1994), cererea pentru aceste produse a scazut. Cauza consta in gama larga si variata de programe/filme distribuite in accelasi timp. In prezent, cei care-si indreapta atentia asupra aparatelor video sunt oameni a caror activitate zilnica presupune un program prelungit si care nu-si completeaza agenda zilnica dupa programul televiziunilor.
In ultimii ani, concurenta de pe piata aparatelor s-a intetit. Marii competitori pe plan mondial sunt: Panasonic, Sony, Philips, Sharp, JVC, Toshiba, LG. Alaturi de aceste marci, Daewoo si Samsung diversifica prin calitatea si preturile practicate oferta aflata pe piata.
In 1992, la un an de la intrarea pe piata, Panasonic oferea clientilor o gama diversa de aparate video (player cu inregistrare, recorder, stereo si SVHS). Oferta a crescut si s-a diversificat continuu. In prezent, pentru amatori sunt destinate trei modele ce au preturile cuprinse intre 4 si 5,5 milioane. Pasionatilor le sunt oferite, de asemenea, trei modele stereo, cu preturi cuprinse intre 7 si 13 milioane lei. Pe langa acestea, Panasonic completeaza oferta cu un produs semiprofesional SVHS, la 21 milioane lei, si un aparat digital lansat in 1998 la pretul de 70 milioane lei destinat uzului profesional. Bobby Durbac, asistent manager la Panasonic Romania, este de parere ca „pe piata nu vor exista prea curand schimbari majore daca ne referim la numarul de aparate vandute, dar vom asista cu siguranta la cresterea in valoare a pietei prin marirea ponderii aparatelor video stereo si cu performante tehnice ridicate. Cresterea numarului de bucati vandute este conditionata de scaderea taxelor vamale care depasesc in prezent 60%”. In ceea ce priveste concurenta din partea numarului mare de canale de televiziune existente in prezent, actorii principali prezenti pe piata sunt de parere ca „adevarata concurenta pentru aparatele video o constituie programul de televiziune HBO”.
Aparatele video marca Sony au fost lansate pe piata romaneasca de Sony Overseas SA in anul 1998. Oferta cuprinde, in prezent, sase tipuri de videorecordere. „Modelul mono cu doua capete este cel mai bine vandut produs – aproximativ 40% din totalul vanzarilor (calculat in numar de aparate video) – dar si cel mai ieftin”, afirma Lucian Radulescu, Sales & Marketing Coordinator, la Sony Overseas SA.
Casetele video sunt amenintate de DVD-uri
Clientii de videorecordere se pot imparti in doua categorii. Prima este formata din cei care inregistreaza emisiuni TV: colectionarii de filme, meciuri, evenimente sau reportaje de calatorie, cei care inregistreaza emisiuni programate la ore nepotrivite pentru ei sau au un singur televizor in casa si sunt interesati de programele de pe doua – trei posturi. A doua categorie ar fi cei care inchiriaza casete video, oameni influentati de stilul de viata occidental, dar si de insatisfactia creata de suprasaturatia de filme si emisiuni de slaba calitate difuzate in prezent (mai cu seama la sfarsit de saptamana) de posturile de televiziune. „Mentinerea sau chiar cresterea volumului vanzarilor este conditionata de modul in care vom reusi sa convingem ca noi oferim solutii oricarui tip de client, sau influentand obiceiurile acestora in privinta petrecerii timpului liber”, subliniaza Lucian Radulescu.
Distribuitor exclusiv in Romania al aparatelor video marca LG, Romanel a intrat pe piata inca din anul 1991, iar acum este prezenta cu trei modele (un player si doua recordere) avand preturi cuprinse intre 3,8 si 5 milioane lei. Segmentul de piata vizat este cel al cumparatorilor cu venituri medii. „Volumul vanzarilor a cunoscut o tendinta ascendenta de-a lungul anilor, stabilizandu-se incepand cu anul 1998”, ne-a declarat Dan Ene, product manager la Romanel.
„Piata echipamentelor video s-a dezvoltat, in general, in ultima perioada, insa aceasta evolutie va mai dura doar unu – doi ani, deoarece pe plan international vanzarile sunt in scadere continua, mai ales din cauza introducerii DVD-urilor”, afirma Camelia Tomescu, director de marketing la Sharrom. Parerile sunt insa impartite. Ca si in cazul casetelor audio, care ocupa inca un segment important din piata de profil, dupa intrarea pe piata a CD-urilor, la fel vor ramane si casetele video. Parerea este sustinuta mai ales daca tinem cont de pretul unui aparat DVD, care este de trei – patru ori mai mare decat al unui videorecorder. Nu mai punem la socoteala pretul prohibitiv al unui DVD, circa 400.000 lei/bucata. Un bun exemplu in acest sens este piata americana, unde chiar daca DVD-urile au fost foarte bine primite de consumatori, acestea se afla cu mult sub nivelul vanzarilor de aparte video, dar cresc intr-un ritm mai accentuat.
Aparatele video traiesc a doua tinerete
30 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 martie 2000, 15:00
Un film apare pe caseta video la sase luni dupa ce a rulat prima data intr-o sala de cinema. Dupa alte 12 luni, filmul poate fi difuzat de catre canalul HBO. Pentru a putea fi vizionat pe un post tv trebuie sa mai treaca inca 13 luni. Asadar, caseta video este primul suport pe care se poate viziona un film pe care l-ati ratat la cinematograf. Acesti pasi sun valabili pentru tarile dezvoltate. In Romania insa, dupa cum usor se poate observa in programele televiziunilor, o buna parte din filmele d
Etichete: arhiva,
video
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook