Cei care s-au plictisit de aparatul rusesc pe care-l utilizeaza de foarte multa vreme sau persoanele care au ajuns la concluzia ca au „luat plasa cu aparatul de fotografiat compact achizitionat „de la colt” si doresc sa cumpere unul nou sunt pusi in incurcatura de oferta mare care exista in prezent. Majoritatea aparatelor de fotografiat vandute pe piata romaneasca sunt, dupa cum le spun profesionistii, „sapuniere sau, popular, aparate foto compacte. Succesul acestora este datorat usurintei in manipulare (practic, se apasa doar pe declansator, aparatul stiind din fabrica ce are de facut: alege distanta, diafragma si timpul de expunere). Aparatele de fotografiat compacte se impart in trei categorii: aparate cu o singura focala, bifocale si transfocatoare. Unele dintre aceste aparate sunt focus-free, adica focala este fixata la o distanta care produce imagini clare de la aproximativ 1,5 m pana la infinit, dar cele mai multe au focalizare automata cu infrarosu. Gama este foarte larga, de la cele mai simple modele, la aparate compacte sofisticate, cu mai multe programe specializate de fotografiere, posibilitatea de reducere a „ochilor rosii si alte facilitati extrem de utile. Cu aceste aparate se pot face fotografii foarte bune, dar, deoarece nu permit alegerea unor anumiti timpi de expunere, diafragme sau zone de focalizare, nu pot fi utilizate pentru fotografii elaborate. Un fotograf bun poate realiza fotografii de calitate cu orice aparat, dar pentru fotografii artistice este nevoie de un control total al imaginii create.
Desi pe piata exista aparate de fotografiat foarte simple, tendintele din ziua de astazi sunt mai degraba indreptate spre aparatele sofisticate, care permit executia unor fotografii originale. Mai cautate sunt in special cele care permit afisarea pe fotografie a datei cand a fost realizata. „Unele aparate de fotografiat sunt ideale pentru un anumit tip de fotografii, dar nu si pentru altele. Alte aparate sunt „bune la toate”, dar nu asa de bune cand este vorba de o functie specializata”, precizeaza Elena Stoica, director de vanzari aparate foto la Minolta Romania. Indiferent de cat de mult poate sa faca aparatul de fotografiat, este foarte important sa ajungeti sa-l cunoasteti in amanunt. O cunoastere in profunzime a principalelor caracteristici ale aparatului va duce la fotografii mai bune, in special in conditii de schimbare a iluminarii, cand conteaza foarte mult chiar si secundele.
Elena Stoica, director de vanzari aparate foto Minolta pentru
Romania
„Nu exista un aparat de fotografiat ideal. Alegerea aparatului depinde de un numar de factori cum ar fi: tipul de fotografii pe care vreti sa le faceti, audienta careia i se adreseaza pozele dvs., experienta utilizatorului in domeniu, bugetul pe care il alocati acestei ocupatii si fanteziile dvs. personale. Una dintre cheile succesului pentru obtinerea unor fotografii clare este acuratetea focalizarii. Majoritatea fotografilor se bazeaza astazi pe autofocus si multi cred ca, daca folosesc aceasta facilitate, nu trebuie sa se mai ocupe de focalizare, pentru ca este reglata automat. Pana la un anumit punct, este adevarat.”
Nicola Bogdan,
area manager la FUJIFILM
„Atunci cand faceti fotografii, asigurati-va ca filmul folosit are sensibilitatea potrivita pentru conditiile date. Filmul de sensibilitate ISO 100 (standard) este potrivit pentru lumina zilei, in comparatie cu filmele ISO 200 si ISO 400, potrivite pentru interior, iluminare slaba, amurg, pe ploaie, la rasarit si chiar noaptea. Filmul ultrarapid ISO 1600 este ideal pentru lumina putina si fara blitz. Este recomandat ca pe timpul verii (mai ales la mare) si iarna (dupa ce a nins) sa se foloseasca un film de sensibilitate ISO 100, pentru ca, cu cat creste sensibilitatea, creste si posibilitatea de a supraexpune filmul, deci de a strica pozele.”
Aurelian Buliga