La aproximativ un an de când Comisia Europeană a introdus făina de greieri (Acheta domesticus) pe lista cu alimente noi a Uniunii Europene, un antreprenor român aduce pe piața locală produse din acest ingredient, în calitate de unic importator și distribuitor al celui mai mare producător european pe acest segment de piață.

Produsele din făină de greieri, în premieră pe piața românească

Alternative Food, companie antreprenorială românească fondată de David Poduț (20 de ani), anunță o investiție de peste 100.000 de euro pentru a dezvolta piața locală a produselor din proteine alternative precum cele din făină de greieri, ingredient introdus în 2023 de Comisia Europeană pe lista cu alimente noi a Uniunii.

Compania a devenit unic importator și distribuitor în România al Sens Food, cel mai mare producător european de produse naturale din proteine de greieri. Alternativ Food este în proces de extindere a portofoliului de distribuitori, vizând parteneriate cu mari retaileri și lanțuri de farmacii naturiste.

De asemenea, Alternative Food a investit în propria platformă online dedicată consumatorilor din toată țara.

Toate produsele din portofoliul companiei, chipsuri, batoane și pudre proteice, sunt făcute din făină de greieri, fără zahăr adăugat.

Făina de greieri este o sursă importantă de proteină completă, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali, este bogată în minerale și acizi grași Omega-3 și Omega-6. De asemenea, făina de greieri nu conține gluten.

„Am pornit această afacere din dorința de a îmbunătăți stilul de viață al românilor care, ca și mine, sunt tot mai interesați de o alimentație sănătoasă, inovativă, cu gust excelent, produsă cu grijă față de mediu. Fiind printre primii care introducem produse din proteine alternative în Estul-Europei, ne dedicăm misiunii de a aduce o schimbare semnificativă în industria alimentară, deschizând noi orizonturi pentru toți cei care aleg conștient opțiuni sănătoase, mai sustenabile și de calitate superioară”, spune David Poduț, fondator și CEO Alternative Food.

Care sunt beneficiile consumului de produse din făină din greier

Greierii sunt de până la 16 ori mai bogați în proteine decât sursele vegetale și conțin de aproximativ trei ori mai multe proteine decât carnea de pui, vită sau somon. De asemenea, au toți cei nouă aminoacizi esențiali.

Potrivit studiului EFSA care a stat la baza autorizării introducerii pe piață ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greiere de casă), principalele componente ale produsului sunt proteinele (59,7%), grăsimile (27%) și fibrele (5,3%).

Făina de greieri conține, în medie, 75,3 g proteină brută la 100 g. Spre comparație, 100 g de carne de pui conțin 20,2 g de proteină, în carnea de porc se găsesc 18,9 g de proteine, iar peștele are 18,9 g de proteine per 100 g.

De asemenea, greierii sunt o sursă excelentă de vitamine precum B12 și conțin toate mineralele esențiale precum fierul, potasiul, calciul și magneziul. Mai mult, aceștia conțin grăsimi sănătoase Omega-3.

Conform unui studiu Oxford Academic, greierii conțin de două ori mai mult fier decât carnea de vită.