BioNTech lucrează la un medicament contra cancerului
Un medicament împotriva cancerului, dezvoltat folosind tehnologia ARN mesager (ARNm), este aproape de a fi lansat pe piață de către laboratorul german BioNTech. Compania este cunoscută pentru dezvoltarea unuia dintre vaccinurile inovatoare împotriva COVID-19.
Acest medicament ar urma să fie primul din lume în lupta împotriva cancerului. El este programat să fie lansat în 2026, conform informațiilor furnizate de AFP. Tehnologia ARN mesager a atras atenția în ultimii ani pentru potențialul său în dezvoltarea de tratamente revoluționare. Această nouă veste reprezintă o evoluție semnificativă în domeniul tratamentelor oncologice.
„Compania intenţionează să continue să îşi dezvolte proiectele în vederea primei sale lansări în domeniul oncologic prevăzută pentru 2026″, a precizat BioNTech într-un comunicat cu ocazia publicării rezultatelor sale anuale.
Compania încearcă să dezvolte mai multe terapii
BioNTech este în prezent implicată în dezvoltarea mai multor terapii împotriva diferitelor tipuri de cancer. Printre ele sunt melanomul, cancerul de prostată, cancerul de cap și gât, cancerul ovarian, cancerul pulmonar și cancerul colorectal. Aceste terapii, precum și imunoterapiile și vaccinurile, se află în diverse stadii ale studiilor clinice.
În total, laboratorul își propune să obțină autorizații pentru zece dintre aceste tratamente până în 2030, conform unui comunicat. După ce a comercializat milioane de doze din vaccinul său anti-COVID-19 dezvoltat împreună cu Pfizer, BioNTech a reinvestit profiturile în cercetarea în domeniul cancerului. Aceasta a fost specialitatea sa inițială încă de la înființarea laboratorului în 2008 de către doi cercetători în oncologie.
Competiția este intensă între companiile farmaceutice
Tehnologia ARN mesager oferă perspective noi pentru dezvoltarea unor terapii inovatoare împotriva cancerului. Această competiție în domeniul farmaceutic este intensă, cu mai mulți actori implicați la nivel mondial. Laboratorul american Moderna, unul dintre rivalii BioNTech, are în plan ca vaccinul său terapeutic împotriva cancerului de piele, aflat în faza de testare, să fie aprobat începând cu anul 2025.
Terapiile pe care aceste companii le dezvoltă nu vizează direct distrugerea celulelor canceroase, ci stimularea sistemului imunitar al pacienților pentru a-i ajuta să lupte împotriva cancerului.
Tratamentele diferă de la un pacient la altul
Una dintre provocările majore este abordarea „eterogenității și variabilității” cancerelor, care sunt diferite de la un pacient la altul. Pentru a face față acestor provocări, BioNTech explică că se folosesc „diferite mecanisme de acțiune”.
„Există numeroase tipuri de cancer în diferite stadii şi boala diferă de la un pacient la altul”, a explicat în noiembrie cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, pentru ziarul Bild.
Descifrarea tuturor mutațiilor posibile reprezintă o sarcină pe termen lung. Faptul complică dezvoltarea tratamentelor pentru aceste afecțiuni într-un mod mai complex decât în cazul vaccinului anti-COVID-19.
„Scopul nostru este de a dezvolta un vaccin împotriva cancerului adaptat fiecărui pacient”, declarase Sahin pentru Bild.
După creșterea veniturilor ca urmare a vânzărilor vaccinului anti-COVID-19, firma cu sediul în Mainz (Germania), a înregistrat revenirea vânzărilor la nivelul normal. Compania a atins suma de 3,8 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu suma de 17,3 miliarde de euro înregistrată în 2022. Profitul anual a înregistrat o scădere la 930 de milioane de euro, reprezentând doar zece procente din nivelul înregistrat în anul precedent.