Apare noua lege a pensiilor. Ordinul dat de ministrul Muncii

talon de pensii

Sursă: Capital

Noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit informații de ultim moment despre Legea pensiilor. Aceasta a spus că la nivelul instituției a fost constituit un grup de lucru care lucrează pe calendar și la termenele țintelor și jaloanelor din PNRR.

Așadar, Simona Bucura Oprescu a explicat că primul său ordin în calitate de ministru al Muncii vizează constituirea unei echipe care se concentrează pe țintele și jaloanele din PNRR.

A fost constituită o echipă pentru țintele și jaloanele din PNRR

„Primul ordin pe care l-am emis în calitate de ministru are ca obiect constituirea unui task force, o echipă la nivelul Ministerului Muncii care nu face altceva decât să lucreze pe calendar, pe deadline-uri, pentru a fi foarte atenți în permanență cu ce avem de făcut pe țintele și jaloanele din PNRR. Ministerul Muncii înseamnă și bani dacă ne facem reformele la timp”, a declarat Simona Bucura Oprescu la Digi24.

De asemenea, Simona Bucura Oprescu a precizat că va avea marți o întâlnire cu Banca Mondială, iar joi urmează o discuție cu Comisia Europeană.

„Va trebui să fim gata cu legea pensiilor pentru cererea de plată 3, atât cu așa-numitele pensii de serviciu, cât și cu pensiile de contributivitate. Suntem pregătiți în orice scenariu, inclusiv pentru cele de serviciu așteptăm decizia CCR de miercuri. Avem 3 scenarii posibile. Deja evaluăm indiferent care va fi decizia Curții”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Noul ministru al Muncii a precizat și care sunt cele trei scenarii: „CCR declară constituțională legea, parțial neconstituțională sau integral neconstituțională. Indiferent de decizie, la nivelul Ministerului Muncii ne-am pregătit”.

Simona Bucura Oprescu susține că așteptările Comisiei Europene referitoare la pensiile de serviciu sunt ca acestea să ajungă „cât mai aproape de sistemul de contributivitate”.

Anvelopa pentru sporuri ar urma să fie scăzută la 20%

În altă ordine de idei, ministrul Muncii a explicat că vor putea fi acordate maxim sporuri de până la 20% pentru angajaţi, în contextul în care până acum exista un plafon de 30% ca anvelopă de sporuri la nivel de instituţie.

„Dacă până acum aveam plafon de 30% ca anvelopă de sporuri la nivel de instituţie, acum vor putea fi acordate maxim sporuri de până la 20% pentru angajaţi. Este unul dintre cele patru principii pe care Comisia Europeană le-a impus. Primul dintre ele este cel al ierarhizării. Suntem obligaţi să respectăm atât în interiorul familiilor ocupaţionale ierarhizare, dar şi între familiile ocupaţionale, iar nivelul maxim să fie 12, adică salariul preşedintelui.

Nimeni nu poate depăşi salariul preşedintelui. Un alt principiu este cel legat de maximum 20% sporuri. Ne dorim să nu mai avem discrepanţele pe care le-am văzut, fiindcă adesea s-a discutat în mediul public de situaţii în care prin sporuri ajungem la anumite categorii să avem venituri mai mari decât veniturile unora dintre cei aflaţi pe un nivel de coeficient pe scară de ierarhizare mai sus. Şi atunci, fiindcă am avut o lege bună, Legea salarizării 153/2017, dar din păcate de foarte multe ori aplicarea a fost greşită, ne dorim ca în noua lege a salarizării să învăţăm din greşelile trecutului şi să venim cu o normă mai clară. Ne dorim să avem cât mai puţine sporuri”, a declarat Simona Bucura-Oprescu la Digi 24.