Apare o nouă monedă în România! BNR o pune în circulaţie chiar de luni, 16 octombrie

Sediul BNR

SURSA FOTO: BNR

Apare o nouă monedă în România! Banca Națională a României (BNR) o va lansa luni, 16 octombrie 2023, în onoarea marelui artist Ion Popescu-Gopo, care a rămas în amintirile românilor prin desenul animat „Omulețul”.

BNR va lansa o monedă de argint în onoarea lui Ion Popescu-Gopo

Banca Naţională a României (BNR) va lansa luni, 16 octombrie 2023, în circuitul numismatic o monedă din argint în onoarea regretatului artist plastic Ion Popescu-Gopo.

Moneda aniversară are tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Popescu-Gopo. Moneda este din argint și are o valoare nominală de 10 lei.

SURSA FOTO: Facebook, Ion Popescu Gopo Oficial

Aversul monedei redă personajul de animație creat de Ion Popescu-Gopo (Omulețul) reprezentat în mai multe ipostaze, alături de globul pământesc și o peliculă de film, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2023”.

Reversul monedei prezintă portretul lui Ion Popescu-Gopo, personajul creat de acesta și inscripțiile în arc de cerc „ION POPESCU-GOPO” și „100 DE ANI DE LA NASTERE”.

SURSA FOTO: BNR
SURSA FOTO: BNR

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 100 de ani de la nașterea lui Ion Popescu-Gopo au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul oficial al Băncii Naționale a României (BNR), secțiunea numismatica.

Despre Ion Popescu-Gopo și „Omulețul”

Ion Popescu-Gopo s-a născut pe data de 1 mai 1923, la București, și a decedat pe data de 29 noiembrie 1989, la București. A fost un artist plastic. Pseudonimul său „Gopo” provine de la numele de familie ale părinților săi: Gorenco (numele de fată al mamei sale) și numele tatălui (Popescu).

Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești, câștigând premiul „Palme d’or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj „Scurtă istorie”. A primit și titlul de Artist Emerit.

A deputat în animație în anul 1949, alături de tatăl său și Matty Aslan, cu scurt-metrajul de animație „Punguța cu doi bani”. Din anul 1950, a început să lucreze la Studioul Cinematografic București, în cadrul secției de animație. În anul 1951, Gopo a produs un alt desen animat: Rățoiul neascultător, urmat de: Albina și porumbelul, Doi iepurași, Marinică, O muscă cu bani, Șurubul lui Marinică și Ariciul răutăcios, Galateea și așa mai departe.

„Omulețul lui Gopo” sau „Omulețul” este creația sa. Este un personaj nud și schițat din câteva linii, care interpretează însă problemele lumii contemporane. Seria Gopo cuprinde nouă episoade: Scurtă istorie (1956), 7 arte (1958), Homo sapiens (1960), Alo! Halo! (1962), Ecce homo! (1977), Trei mere (1979), Salva, Quo vadis homo sapiens? (1982), Homo faber (1986).