Cooperarea între serviciile de informații ale SUA și Indiei au atins niveluri istorice în ultimele luni ale anului 2020. Această alianță a spionilor vine pe fondul neîncrederii reciproce a celor două țări față de China, potrivit site-ului IntelNews.
Această evoluție e remarcabilă pentru India, care a menținut în mod tradițional o poziție nealiniată în materie militară și de Intelligence în ultimii zeci de ani. Acum însă, această relație din ce în ce mai strânsă a New Delhi-ului cu Washington-ul este descrisă de unii experți drept „o revoluție în modul în care India privește lumea și se aliniază cu partenerii din Asia”.
Cooperarea aprofundată dintre serviciile de informații își are rădăcinile în 2002, când forțele militare ale celor două națiuni au formalizat sisteme de schimb de informații pe probleme de securitate regională. În 2016, un nou acord de logistică bilaterală le-a permis să își împărtășească reciproc facilitățile pentru a repara sau aproviziona vehicule, nave și aeronave. Doi ani mai târziu, SUA au acordat Indiei acces la echipamente de comunicații securizate, care sunt utilizate și de Marina americană și de forțele aeriene.
Este tot mai clar că aceste acorduri militare și de partajare a informațiilor au fost consolidate în ultimele luni, după ce India și China au fost implicate într-o sângeroasă dispută de frontieră, în regiunea Himalaya. Ciocnirea a durat mai bine de o lună și s-a soldat cu moartea a aproape 30 de militari indieni și chinezi. Incidentele au pus pe jar observatorii, deoarece au marcat primele ciocniri violente între trupele indiene și chineze din ultimele câteva decenii.
De atunci, India a început să intensifice relația de partajare a informațiilor cu SUA. Cea mai recentă demonstrație a relației aprofundate dintre India și SUA este Acordul de Schimb și Coperare de Bază (BECA), care a fost semnat de Washington și New Delhi în octombrie.
Permite agențiilor de informații americane, precum Agenția de Informații pentru Apărare și Agenția Națională de Informații Geospațiale, să furnizeze Indiei date de arhivă și date geospațiale în timp real. Cu tot ce înseamnă informații aeronautice, nautice și topografice, dintre care o mare parte privește China, sau activități ale navelor și avioanelor chineze din Asia de Sud-Est și Pacific.
Se spune că BECA este esențială pentru a permite Indiei să înțelegă mai bine obiectivele militare chineze, precum și să detecteze tiparul activității militare chineze în regiune. Acordul cu americanii a ridicat însă îngrijorări la un alt dușmanul regional al Indiei, Pakistanul. Dar și la Moscova, istoric unul dintre cei mai apropiați aliați regionali ai Indiei.