După ce retragerea americană din Afganistan a subliniat din nou carenţele militare ale Europei, miniştrii Apărării din UE au discutat, joi, despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă.
“Singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre”
Apelurile s-au înmulţit în ultimele zile pentru ca Uniunea Europeană să îşi dezvolte capacitatea comună de apărare pentru a răspunde rapid la crize. Scenele de haos de pe aeroportul din Kabul care au urmat preluării puterii de către talibani şi dependenţa europenilor de SUA pentru evacuarea cetăţenilor lor au sporit gradul de conştientizare.
Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe: “Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona.
Dacă dorim să fim în măsură de a acţiona autonom şi să nu fim dependenţi de alegerile făcute de alţii, chiar dacă sunt prietenii şi aliaţii noştri, atunci trebuie să ne dezvoltăm propriile capacităţi.”
Josep Borrell a insistat că nu există “nicio alternativă”, notează agenţia AFP.
Joi, miniştrii europeni ai Apărării au examinat propunerea, prezentată pentru prima oară în luna mai, de a construi o forţă de 5.000 de membri, în cadrul unei revizuiri a strategiei de apărare a UE.
“Trebuie să devenim mai autonomi ca europeni”
Se speră în primirea undei verzi din partea statelor membre UE la următoarea întâlnire consacrată apărării, pe data de 16 noiembrie.
Matej Tonin, ministrul sloven al Apărării, a lansat un apel la crearea unui nou sistem care să permită trimiterea de trupe din “ţările voluntare” în numele celor 27, dacă majoritatea statelor membre acceptă, în loc de unanimitatea necesară grupurilor tactice. Slovenia deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a vorbit despre lecţia Afganistanului, care este că “trebuie să devenim mai autonomi ca europeni şi să fim în măsură să acţionăm mai independent”. “Este foarte important să nu acţionăm ca o alternativă la NATO şi la americani”, a subliniat ea.
Ce părere au Statele Unite despre planurile privind o armată europeană?
Administraţia de la Washington este deschisă către o astfel de forţă.
“Continuăm să credem că o Europă mai puternică şi mai pregătită să acţioneze este şi în interesul nostru”, spune purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Totuşi, UE şi NATO trebuie să se coordoneze pentru “a evita dublarea şi a nu risipi resurse deja rare”.