Emmanuel Macron lansează un atac direct la NATO: Armata UE, acum! El și-a reinterat apelul în sprijinul unei strategii de apărare comune în Europa, lansând un avertisment la adresa conducerii NATO înaintea încordatei reuniuni de vineri a Grupului celor Șapte (G7).
Președintele francez și-a susținut în continuare vechiul vis legat de autonomia securității și apărării blocului din Bruxelles, avertizând totodată NATO că, în ziua de azi, nu mai este o organizație “relevantă”. El a cerut Europei să-și apere propriile interese și “să nu-și delege protecția“ în grija Statelor Unite.
Printr-un atac brutal la adresa NATO, el a cerut UE să meargă înainte și să-și concentreze atenția asupra propriei sale cooperări militare.
Într-un interviu acordat ziarui Financial Times, Macron a subliniat: “Sunt un apărător al suveranității europene și al unei strategii autonome, nu din cauză că sunt împotriva NATO sau din cauză că m-aș îndoi de prietenii noștri americani, ci din cauză că sunt lucid și văd clar situația actuală de pe glob.
Pentru că eu cred că trebuie să împărtășim greutățile, iar Europa nu-și poate delega protecția zonei sale în mâinile SUA, așa că trebuie să facem asta împreună”.
Dar el a adăugat: “Nimeni nu-mi poate spune că, astăzi, NATO este o structură care în esența sa e încă relevantă. Organizația a fost fondată ca ripostă în fața Pactului de la Varșovia”.
Declarațiile survin în timp ce președintele Macron se pregătește să se întâlnească cu președintele SUA, Joe Biden, cu cancelarul german Angela Merrkel și cu premierul Boris Johnson în cadrul unei videocoferințe din cursul acestrei după-amiezi.
La reuniune va fi prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În decembrie, Stoltenberg a respins ideea lui Macron pe tema înființării unei armate europene. “Pentru apărarea Europei, avem nevoie de o alianță transatlantică, avem nevoie de America de Nord. Trebuie să fim uniți. Orice tentativă de a separa Europa de America de Nord nu numai că va slăbi NATO, dar va diviza și Europa. Așadar, salut unitatea europeană, dar unitatea europeană nu o va înlocui pe cea transatlantică”.
Sprijinul lui Macron pentru o armată europeană este temeinic ilustrat, scrie Daily Express din Marea Britanie.
În 2018, în timpul aniversării a 100 de ani de la armistițiul din Primul Război Mondial, el a subliniat necesitatea unei “adevrărate armate europene”, afirmând că Europa nu se mai poate baza pe Statele Unite, pe-atunci conduse de Donald Trump, care a fost învins de Biden la alegerile din noiembrie trecut.
Macron a declarat atunci următoarele: “Doresc să inițiez un dialog pe teme de securitate cu Rusia, o țară pe care eu o respect, o țară europeană, dar trebuie să avem o Europă care să se poată autoapăra fără să se bazeze numai pe Statele Unite”.
Referindu-se la securitatea informatică, Macron a mers chiar mai departe, sugerând că Statele Unite ar putea fi un actor ostil. “Trebuie să ne apărăm ținând cont de China, de Rusia și chiar de Statele Unite”.
Poziția sa a fost reiterată și de ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, într-un interviu acordat canalului francez CNews la începutul acestei luni.
“Americanii vor să facă mai puțin pentru apărarea europeană, francezii vor să facă mai mult pentru apărarea europeană“, a spus el.
“Cred că acesta este marele proiect european pentru mulți ani de-acum încolo. Partenerii noștri europeni sunt mai aproape de acest drum”.
Totuși, președintele francez nu a reușit până acum să-și convingă omologii din organizație.
Chiar și proiectul Future Combat Air System (FCAS – Sistemul aerian defensiv al viitorului), convenit cu Germania și Spania, se dovedește pentru președintele francez greu de finalizat.
Macron și Merkel sunt angrenați în dispute pe tema producerii unui avion de război comun, iar unele surse au avertizat că planurile au provocat suspiciuni și divergențe între Berlin și Paris.
Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan.