În cursul zilei de luni, 11 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de noi decrete. Printre acestea se numără unul referitor la legea care aprobă contractul de finanţare pentru A3, în vederea construirii unei noi secțiuni. Unde ar urma să fie construită?
Klaus Iohannis a aprobat legea pentru construirea unei secțiuni de autostradă între Nădăşelu şi Poarta Sălajului
Luni, Președintele Klaus Iohannis a dat aprobarea pentru legea privind Contractul de finanțare pentru Autostrada A3 România, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.
Acest contract a fost semnat între România și Banca Europeană de Investiții la București, pe 16 noiembrie 2023, și la Luxemburg, pe 20 noiembrie 2023, conform informațiilor furnizate de Administrația Prezidențială.
Scopul principal al documentului legislativ constă în edificarea unei porțiuni de 42,3 km pe Autostrada A3, cu un profil de 2×2 benzi de circulație, cuprinsă între localitățile Nădășelu și Poarta Sălajului.
La data de 13 februarie 2024, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de primă instanță sesizată. Pe 26 februarie a acestui an, Senatul a emis un vot cu caracter decizional.
Ce decrete a mai semnat președintele Klaus Iohannis luni, 11 martie?
Luni, șeful statului a semnat și legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii India. Este vorba despre acordul referitor la dobândirea reciprocă a drepturilor de proprietate asupra terenurilor necesare bunei funcționări a misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare. Acest acord a fost semnat la New Delhi, pe 31 ianuarie 2023.
În plus, președintele Iohannis a dat aprobarea pentru legea privind Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 30/2022, care vizează diverse inițiative pentru consolidarea capacității instituționale și administrative a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, precum și a Autorității pentru Digitalizarea României.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru implementarea componentei C7 – Transformare digitală din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, inclusiv alte categorii de acțiuni.
Tot luni, 11 martie, președintele Klaus Iohannis a mai semnat următoarele decrete:
- Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (PL-x 827/27.12.2023)
- Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Popovici Rodica-Nicoleta la Parchetul de pe lângă Judecătoria Agnita, delegată în funcția de prim procuror la această unitate de parchet, având gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal – pensionare.
Ultimele decrete au fost semnat pe 8 martie
Administrația Prezidențială informează că ultimele decrete semnate de către șeful statului datează din 8 martie 2024. Așadar, la finalul săptămânii trecute, președintele Iohannis a semnat următoarele decrete:
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2023 privind stabilirea unor măsuri în derularea Programului național de investiții „Anghel Saligny” (PL-x 362/30.05.2023)
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2021 pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene (PL-x 330/14.09.2021)
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 12/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice pentru Programul operațional sectorial Mediu 2007-2013 și pentru proiecte preluate integral sau parțial din Programul operațional sectorial Mediu 2007-2013 în cadrul Programului operațional Infrastructura mare 2014-2020 (PL-x 140/23.03.2022)
- Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori (PL-x 503/26.09.2022)
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2020 pentru modificarea art. 36 alin. (6) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic (PL-x 443/27.07.2020)
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții (PL-x 526/20.09.2023)
Decrete pentru eliberări din funcție
Tot vineri, au mai fost semnate următoarele decrete de eliberare din funcție:
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Dinu Gigi la Tribunalul Dolj – pensionare
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Mateescu Ana-Maria, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București – pensionare
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Răducanu Andreea, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București – pensionare
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Dumitriu Cristina la Judecătoria Piatra Neamț – pensionare
- Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Dolcu Dumitru Lucian în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara – pensionare
- Decret privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Dima Matei, procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla – demisie