Titlul unui material publicat în presa din Ucraina sună: „Autostradă în construcție în România spre granița cu Ucraina”, aceasta în contextul conflictului cu Rusia. Planurile pentru finalizarea noului segment de drum sunt implementate rapid. Întrebarea care se pune este când va fi deschisă circulației această șosea modernă.

Potrivit jurnaliștilor de la Ukrinform.net, România are în plan finalizarea construcției pentru o nouă autostradă. Aceasta va conecta Bucureștiul cu Siretul, localitatea situată în apropierea graniței cu Ucraina. Termenul avut în vedere este până în anul 2026.

Gheorghe Flutur confirmă că vom avea o nouă autostradă

Această informație a fost confirmată de către președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

„Recent, în România a fost aprobată construcția autostrăzii București-Siret-Porubne. Suntem obligați să luăm toate măsurile necesare pentru a întinde acest drum până la Cernăuți, Ternopil, Lviv, și mai departe până în Polonia, cu acces la autostrada spre Statele Baltice”, a declarat politicianul.

Președintele Consiliului Județean Suceava a dat detalii despre noua autostradă. Construirea acesteia, care va lega Marea Neagră de Marea Baltică și Marea Egee, reprezintă un demers strategic esențial pentru NATO. Declarația survine pe fondul progreselor făcute de Rusia în conflictul din Ucraina. Acest lucru a crescut îngrijorările privind posibilitatea unui atac asupra altui stat.

gheorghe flutur
Gheorghe Flutur/SURSA FOTO: YouTube, captură de ecran

Noi puncte de control la frontieră pentru a permite trecerea unui volum mare de mărfuri

Cu toate acestea, pentru a permite trecerea unui volum și mai mare de mărfuri prin punctul de control Porubne-Siret, acesta trebuie să fie extins, aspect detaliat în strategia prezentată pentru dezvoltarea infrastructurii de frontieră. Planul cuprinde implementarea de noi puncte de control la frontieră, modernizarea celor existente și alte inițiative similare.

Autoritățile din România s-au angajat să dezvolte legături feroviare până la granița româno-ucraineană. Demersul are legătură cu efortul de a spori volumul de mărfuri pentru operațiunile transfrontaliere între Ucraina și statele membre ale Uniunii Europene, au remarcat jurnaliștii sursei citate.

„Granița cu România este una dintre cele mai importante pentru noi, datorită potențialului său uriaș… Având în vedere situația de la granița poloneză, trebuie să avem întotdeauna o alternativă cu privire la modul în care putem folosi punctele de frontieră pentru exporturi”, a spus șeful Agenției pentru Reconstrucția și Dezvoltarea Infrastructurii, Mustafa Nayem.

Ajutor de la Comisia Europeană pentru finanțarea construcției de noi puncte de control

Proiectul în discuție reprezintă primul de acest gen încheiat de Ucraina cu vecinii săi. El e agreat la nivel guvernamental de ambele părți în ceea ce privește planul de dezvoltare a infrastructurii de frontieră.

În următoarele două săptămâni, oficialii de la București și Kiev urmează să solicite împreună sprijinul Comisiei Europene. Se cere, astfel, susținere pentru finanțarea construcției de noi puncte de control și modernizarea celor deja existente, conform informațiilor furnizate de sursa citată.

Conform secretarului de stat Ionel Scriosteanu din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, proiectul în discuție reprezintă primul acord încheiat între Ucraina și un stat membru al Uniunii Europene în ceea ce privește extinderea sistemului de dezvoltare a punctelor de frontieră.

Scopul principal al acestui proiect este de a facilita circulația mărfurilor și a mijloacelor de trecere a frontierei de stat, conform informațiilor furnizate de autoritățile române.