Stadiul lucrărilor la Autostrada A0

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, a informat pe Facebook că lucrările în desfășurare pe tronsonul Afumați – Pantelimon al autostrăzii de centură a Capitalei (autostrada A0) sunt completate în proporție de 9%.

Lucrările la nodul rutier care va facilita conectarea traficului rutier către DN2 a atins un progres fizic de 17%.

Aceasta a precizat că după finalizarea conexiunii cu DN2, circulația pe semi-inelul nordic al A0 va fi posibilă pe o distanță de 21 de kilometri, între intersecțiile cu DN1, A3 și DN2.

Pistol a adăugat că, deși termenul contractual pentru finalizarea întregului lot de 8,6 kilometri este anul 2025, s-a decis să se concentreze în acest an pe sectorul de 2,3 kilometri care va facilita descărcarea traficului rutier în DN2.

”Lucrările pe primii kilometri ai Lotului 3 (Afumaţi – Pantelimon ai A0 Nord avansează! În doar 3 luni constructorul chinez a ajuns la un stadiu fizic de 9% pe întregul şantier, iar la nodul rutier cu DN2 este la un stadiu fizic de 17%. Deşi termenul contractual pentru finalizarea întregului lot (8,6 km) este anul 2025, am stabilit să insiste anul acesta pe sectorul de 2,3 km care va asigura descărcarea traficului rutier în DN2”, anunţă Pistol într-o postare pe Facebook.

Lotul 3 (Afumaţi - Pantelimon)
Lotul 3 (Afumaţi – Pantelimon)/SURSA FOTO: Facebook/Cristian Pistol

S-ar putea circula la finalul anului 2024

El menționează că în prezent antreprenorul are în teren 80 de muncitori și 30 de utilaje. Antreprenorul se concentrează pe lucrări precum:

  • terasamente și piloți
  • umpluturi pentru bretele
  • construcția podețelor, piloții pasajului de pe DN2
  • precum și stabilizarea cu lianți hidraulici pe întregul lot

Cristian Pistol a declarat că, până la sfârșitul acestui an, vor putea fi deschiși pentru circulație cei 9 kilometri din cei 19 ai lotului 2 (Corbeanca – Afumați), care au fost finalizați încă din anul trecut.

Totodată, a menționat că circulația pe acest tronson a fost posibilă parțial până acum. Acest lucru s-a întâmplat din lipsa unui nod rutier de descărcare.

Lotul 3 (Afumaţi - Pantelimon)
Lotul 3 (Afumaţi – Pantelimon)/SURSA FOTO: Facebook/Cristian Pistol

El a subliniat că după finalizarea acestui nod rutier, pe semi-inelul nordic al A0 se va putea circula pe o distanță de 21 de kilometri. Este vorba despre circulația între intersecțiile cu DN1, A3 și DN2.

Lotul 3 al autostrăzii A0 Nord este realizat de China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), în cadrul Programului de Transport. Suma pentru această lucrare este de 397,99 milioane de lei (fără TVA).