Apare o nouă bancă în România! Anunțul a fost făcut chiar acum: Vom aproba înființarea
Premierul a transmis la începutul ședinței de Guvern că banca va fi un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private.
„Prin hotărâre de Guvern, vom aproba înființarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor românești și instituțiilor publice și private. Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR și programul de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă.
La rândul său, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a arătat că banca va fi condusă de un consiliu de supraveghere de șapte persoane și un consiliul director de trei persoane, care vor avea criterii de performanță.
„Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanțare ale economiei. Este un obiectiv pe care România, cumva, și l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat. Facem azi un pas important. Următorul pas va fi realizarea actului constitutiv și numinrea managementului acestei bănci”, a declarat Adrian Câciu.
În ultimele luni s-a reușit deschiderea liniilor de finanțare din PNRR
De asemenea, Nicolae Ciucă a anunţat că miercuri va fi semnat acordul de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, arătând că cele 31 de miliarde de euro din fonduri europene de care România va beneficia prin politica de coeziune vor însemna un salt uriaş pentru ţara noastră.
Acesta a afirmat că în ultimele luni s-a reușit deschiderea liniilor de finanţare din PNRR în mai multe domenii, precum eficienţă energetică, infrastructură de transport şi educativă, modernizarea instituţiilor publice.
„Faptul că am reuşit, în ultimele luni, să deschidem linii de finanţare din PNRR în mai multe domenii – eficienţă energetică, infrastructură de transport şi educativă, modernizarea instituţiilor publice – este dovada faptului că lucrurile merg în direcţia bună. Finanţările europene şi naţionale şi dinamica atragerii lor oferă obiectivelor noastre sociale şi guvernamentale perspective certe de realizare”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a menţionat că „valorifică oportunităţile oferite de resursele europene atât prin exerciţiul bugetar precedent, cât şi prin noul cadru multianual”.
„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, principalul plan de reformă şi investiţii al României pentru următorii patru ani, este corelat cu noile strategii sectoriale, cu obiectivele de dezvoltare durabilă. Valorificăm oportunităţile oferite de resursele europene atât prin exerciţiul bugetar precedent, cât şi prin noul cadru multianual.
Mâine vom face un pas decisiv prin semnarea acordului de parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027. Cele 31 de miliarde de euro fonduri europene de care vom beneficia prin politica de coeziune vor însemna un salt uriaş pentru dezvoltarea României.
Acesta va fi transpus în sprijin pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, investiţii în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, a mai spus Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.