Premierul Florin Cîțu dă o veste uriașă: Se face o nouă bancă! Deși proiectul legislativ seamănă foarte tare cu cel înaintat în guvernarea PSD, șeful guvernului liberal dă asigurări că este vorba despre cu totul altceva.
Cîțu se vede pus în situația de a justifica aprobarea unui proiect pe care l-a criticat vehement nu cu mult timp în urmă.
Premierul Florin Cîțu dă o veste uriașă: Se face Banca de Dezvoltare
Premierul Florin Cîţu a afirmat că noua bancă de dezvoltare care va fi înfiinţată „va fi un vehicul pentru fonduri europene„.
Întrebat despre despre declaraţia făcută în urmă cu cinci ani în care critica posibilitatea înfiinţării unei noi bănci româneşti de dezvoltare, Cîţu a spus:
„Acea bancă era un proiect tâmpit. Aceasta, pe care o veţi vedea, este un proiect foarte bun. Uitaţi-vă în ordonanţă, că sunt date foarte diferite. Acum este înfiinţată pentru a fi un vehicul pentru fonduri europene. Este o bancă de dezvoltare. Va fi clar că vom reforma celelalte instituţii financiar-bancare de stat”, a afirmat, Cîţu, marţi, la Parlament.
În ceea ce priveşte numirea conducerii noii bănci, premierul a precizat că aceasta este o decizie care va fi luată împreună cu Comisia Europeană.
”Documentul este 95% copy-paste”
Guvernul a publicat proiectul de ordonanță privind înființarea Băncii de Dezvoltare (BD). Din start trebuie să spunem că documentul este 95% copy-paste după proiectul de lege inițiat de fostul ministru al finanțelor, Orlando Teodorovici, care a fost adoptat de Senat în 9 martie 2020, adică în timpul vechii majorități parlamentare, scrie Bogdan Glăvan pe project-e.ro.
Textul propus de premierul Cîțu are același număr de pagini, 13 articole în loc de 12, câteva modificări de redactare și foarte puține schimbări/completări.
Proiectul înființării BD a fost respins de guvernul Orban în iulie 2020. Același proiect a primit încă o dată aviz negativ și de la guvernul Cîțu, în martie 2021. Acum, Florin Cîțu semnează și propune adoptarea de către guvern a actului normativ pe care l-a respins în urmă cu cinci luni.
Comisia Europeană a încurajat statele membre să înființeze bănci sau agenții de promovare prin care să sprijine afacerile în acele domenii în care finanțatorii privați ezită să investească.
Ne referim la „sectoare în care disfuncționalitățile pieței sunt generalizate și care, în consecință, sunt deservite slab de băncile comerciale sau de ceilalți finanțatori privați.”
Această inițiativă a căpătat anvergură după criza din 2009. Numeroase țări au înființat acest gen de instituție pentru a finanța IMM sau proiecte în domeniul cercetării-dezvoltării, infrastructurii, educației, mediului etc.
Sursa foto: Guvernul României, Facebook.