Comisia Europeană a aprobat, conform normelor la nivel european privind ajutoarele de stat, o măsură adoptată de România în valoare de 1,6 miliarde euro cu scopul de a înființa Banca Română de Investiţii şi Dezvoltare.
Banca va asigura accesul la finanţare, în mod special pentru întreprinderile mici şi mijlocii
„Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură adoptată de România în valoare de 1,6 miliarde euro pentru înfiinţarea Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare”, este anunțul Comisiei Europene. Banca își propune să sprijine dezvoltarea economică şi socială, competitivitatea, inovarea şi creşterea economică în întreaga economie a României.
„Măsura, în valoare de 1,6 miliarde euro, pe care am aprobat-o astăzi va permite crearea Băncii Române de Investiţii şi Dezvoltare, ceea ce va stimula investiţiile în ţară şi, în cele din urmă, va sprijini creşterea economică. Banca va asigura accesul la finanţare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui nivel suficient de sprijin de pe piaţă.
Astfel, se va consolida competitivitatea şi sustenabilitatea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în UE, asigurându-se, în acelaşi timp, faptul că concurenţa nu este denaturată în mod nejustificat”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv responsabil de politica în domeniul concurenţei.
Ministerul Finanţelor va fi acţionar și îşi va desfăşura activitatea sub supravegherea Băncii Naţionale a României
România a prezentat Comisiei planurile sale de înfiinţare a unei bănci naţionale de dezvoltare cu un capital iniţial de până la 1,6 miliarde euro (echivalent cu 7,9 miliarde lei). De asemenea, instituția va fi înfiinţată ca entitate deţinută în totalitate de stat. Ministerul Finanţelor va fi acţionar și îşi va desfăşura activitatea sub supravegherea Băncii Naţionale a României.
Ajutorul se acordă sub următoarea formă:
- unei injecţii de capital de până la 608 milioane euro, din care se estimează că 10 milioane euro vor fi primite în 2024 în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
- unui grant în valoare de 1,4 milioane euro;
- unor garanţii de stat în valoare de 992 de milioane euro.
Banca va sprijini dezvoltarea economică şi oportunităţile de investiţii
În plus, banca va fi responsabilă de remedierea disfuncţionalităţilor pieţei. Aceasta va sprijini dezvoltarea economică şi oportunităţile de investiţii.
Instituția va interveni pentru a asigura accesul la finanţare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piaţă, axându-se pe finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor şi start-up-urilor.
De asemenea, banca poate sprijini proiecte de infrastructură care vizează îmbunătăţirea productivităţii în economia României, întrucât aceste proiecte necesită, de regulă, o finanţare pe termen lung care este dificil de asigurat pe piaţă.