Este vorba despre un proiect al Ministerului de Finanţe, iar în acest moment se mai aşteaptă aprobările din partea Băncii Naţionale a României şi a Comisiei Europene.

Banca de Dezvoltare a României va deservi întreprinderile româneşti şi alte entităţi aparţinând sectorului public şi privat

Instituţia urmează să poarte numele de Banca de Dezvoltare a României (BDR). Ea îşi poate începe oficial activitatea după ce Comisia Europeană va emite o decizie de autorizare în materie de ajutor de stat. În plus, trebuie obţinută şi autorizaţia de funcţionare din partea BNR.

„BDR va fi o instituţie de credit deţinută 100% de statul român, prin Ministerul Finanţelor (MF), cu rol de instituţie de dezvoltare care va deservi întreprinderile româneşti şi alte entităţi aparţinând sectorului public şi privat din România, în scopul susţinerii finanţării de proiecte care contribuie la dezvoltarea economică şi socială a ţării, creşterii competitivităţii, inovării şi creşterii economice, precum şi creşterii absorbţiei fondurilor europene.

BDR îşi va putea începe activitatea după emiterea unei decizii de autorizare din partea Comisiei Europene în materie de ajutor de stat şi după obţinerea autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţională a României”, potrivit notei de fundamentare.

Capitalul social iniţial al băncii este de până la 3 miliarde lei, care se va asigura din veniturile din privatizare, cu excepţia sumei reprezentând echivalentul a 10 milioane euro, care se va plăti din bugetul de stat. Apoi, BDR va trebui să atragă surse externe de finanţare, în vederea extinderii operaţiunilor.

Noua bancă deţinută integral de statul român va îmbunătăţi oferta de finanţare pentru sectoarele-cheie şi investiţiile în proiecte din domenii inovatoare, ecologice şi cu caracter social, în care au fost identificate disfuncţionalităţi ale pieţei, cu un impact pozitiv asupra creşterii investiţiilor în economie şi ocupării forţei de muncă, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat de Ministerul Finanţelor.

BDR va prelua anumite atribuţii de la EximBank. Care sunt principalele obiective ale noii instituţii bancare?

Obiectivele strategice ale Băncii de Dezvoltare a României:

  • facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri,
  • asigurarea accesului la finanţare pentru proiecte de infrastructură viabile,
  • atragerea capitalului privat în investiţii şi îmbunăţirea absorbţiei fondurilor europene şi a efectului de multiplicare asociat,
  • funcţionarea ca administrator de fonduri europene şi furnizarea de asistenţă tehnică.

„BDR nu va intra în competiţie cu instituţiile de credit, ci va acţiona în mod complementar cu acestea, având obligaţia aplicării mecanismului de prevenire a fenomenului de excludere (crowding out) a instituţiilor financiare private care va fi descris în actul constitutiv”, explică Ministerul Finanţelor.

Noua bancă urmează să preia şi anumite atribuţii de la EximBank (Banca de Export-Import a României). Este vorba despre atribuţiile Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, împreună cu participaţia la capitalul acestuia şi cu fondurile aferente participării la activitatea Fondului şi la acţiunile iniţiate de către acţionarii acestuia, în scopul promovării proiectelor avansate de România.