Mai precis, Claudiu Năsui a spus că Guvernul a readoptat miercuri o serie de pensii speciale. Potrivit deputatului USR, este vorba despre statutul grefierilor şi al altor categorii de personal.
„Guvernul readoptă azi (n.red. miercuri) o serie de pensii speciale. Astăzi guvernul are pe ordinea de zi o nouă lege a statutului pentru personalul auxiliar din sistemul de justiție. Fiind vorba de o lege care înlocuiește actualul statut și o ia de la 0, ar fi fost o ocazie perfectă să abroge o serie de pensii speciale”, a transmis Claudiu Năsui.
Guvernul PSD-PNL își reafirmă susținerea pentru pensiile speciale
De asemenea, deputatul USR a subliniat că Guvernul PSD-PNL își reafirmă susținerea pentru pensiile speciale prin acest proiect, menținându-le în loc să le taie.
„Este vorba de grefieri, criminaliști, specialiști IT și secretari-dactilografi criminaliști. Guvernul PSD-PNL își reafirmă susținerea pentru pensiile speciale prin acest proiect, menținându-le în loc să le taie. O mare minciună pe care o spune PSD-PNL în legătură cu pensiile speciale este că ele trebuie desființate toate împreună. Fals. Ele au fost adoptate separat, prin legi speciale distincte, și pot fi abrogate fix în același fel. Însă PSD-PNL mint ca să tot amâne, să spună că vor să abroge pensiile speciale dar încă nu e gata una sau alta”, a completat Claudiu Năsui.
Claudiu Năsui critică pensiile speciale
Deputatul USR a spus că „PSD-PNL au adoptat pensiile speciale pe care le-au inițiat în 2015 în câteva luni, pe bandă rulantă”.
„Când e vorba de eliminarea lor, e nevoie de timp, de discuții, și de reîntărirea lor prin noi legi. Statul român a devenit un stat al specialilor, condus de un premier care are pensia specială mai mare ca salariul. Românii plătesc prea multe taxe și impozite ca să susțină aceste privilegii.
De asta când vine vorba de scăderea taxelor sufocante, ne spun că nu sunt bani. Fiecare leu dat pentru privilegiile lor trebuie plătit din buzunarele noastre, fie prin taxe, fie prin inflație. Privilegiul lor este povara noastră”, a conchis Năsui.
Amintim că reacția a venit după ce Executivul a adoptat, în ședința de miercuri, un proiect de lege privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.
Drept la replică din partea Ministerului Justiţiei
Ministerul Justiției nu introduce niciun fel de pensii speciale, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituție.
Proiectul a fost avizat interministerial de toate ministerele cu al căror domeniu intersectează.
Proiectul MJ cu privire la Statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice reglementeză, în principal, reorganizarea personalului care funcționează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor.
Concret, proiectul propune o nouă clasificare a categoriilor profesionale, clarificarea modului de recrutare și gestionare a carierei categoriei profesionale a grefierilor, implementarea la nivel legislativ a deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale, preluarea, într-o formă actualizată şi îmbunătăţită, din Legea nr. 567/2004 (care constituie în prezent reglementarea-cadru ce urmează a fi abrogată prin prezentul proiect), a dispozițiilor referitoare la statutul personalului de specialitate criminalistică şi al personalului care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul INEC şi al laboratoarelor interjudeţene şi la rolul lor în organizarea activității parchetelor.
În ceea ce privește pensiile de serviciu, MJ nu a făcut altceva decât să preia dispoziţiile referitoare la pensiile de serviciu, astfel cum au fost propuse spre a fi modificate prin proiectul de lege promovat de Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMPS), deciziile CCR, legislația în vigoare și hotărârile judecătorești, astfel încât să fie corelat cu reforma de bază propusă de MMPS prin proiectul înaintat deja Parlamentului.
MJ nu poate ignora Hotărârile CCR, legislația în vigoare și nici aplicarea unor hotărâri judecătorești definitive.
Nerespectarea unor astfel de hotărâri ar conduce la un șir nesfârșit de litigii între salariați și Guvern cu consecințe asupra bugetului de stat și a funcționării instituțiilor.
Pentru o corectă informare a cititorilor dumneavoastră, vă solicităm să publicați acest drept la replică pe aceeași pagină pe care a fost publicat și articolul, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.