Apare o nouă companie aeriană în România. Ce surprize li se pregătesc românilor

avion

SURSA FOTO: Pexels.com

România va avea o nouă companie aeriană. Un antreprenor maghiar se pregătește să dea o mare lovitură pe piața românească. Ce surprize li se pregătesc românilor în această vară?

Bees Airlines, noua companie aeriană s-a lansat în România

Bees Airlines, o nouă companie aeriană lansată recent pe piața românească de către antreprenorul maghiar Andrij Baganics, este pe cale să înceapă să opereze zboruri. Firma a primit de curând Certificatul de Operator Aerian, pe 20 martie 2024.

Conform informațiilor de pe termene.ro, antreprenorul este menționat ca având domiciliul în Ucraina.

Planurile companiei aeriene includ debutul zborurilor folosind două aeronave A320-200. În plus, există planuri de a adăuga încă trei aeronave în lunile ce urmează. Conducerea operațiunilor va fi asigurată de Victor Antohe, fost director la TAROM, care va îndeplini rolul de CEO. Mihail Bejenaru va fi director financiar.

Bees Airlines va desfășura operațiuni de zbor din România și Republica Moldova către diverse destinații din Europa. Inclusiv Egipt și Turcia. Principalul segment de clienți va consta în călătoriile organizate de tour-operatori.

Numele companiei înregistrate în România, Bees Airlines, seamănă cu cel al operatorului low-cost ucrainean Bees Airline, ceea ce a dus la perceperea sa în piață ca fiind „succesoarea” lui.

Avion Bees Airlines / SURSA FOTO: beesromania.aero

Bees Airline nu mai poate opera la nivel internațional

Cu sediul în Kiev, Bees Airline și-a inaugurat operațiunile în martie 2021. Compania a efectuat zboruri regulate și charter low-cost din Ucraina către o varietate de destinații europene și non-europene. Inclusiv Grecia, Cipru, Bulgaria, Egipt, Turcia, Georgia, Armenia, Muntenegru și Spania.

În cursul anului 2022, din motive legate de instituirea Legii marțiale în Ucraina și restricțiile de zbor impuse în consecință, toate operațiunile aeriene au fost suspendate. Conform informațiilor mediatizate, cele patru aeronave Boeing 737-800 din flotă au fost rechemate de către operatorul de leasing din considerente legate de securitate, având în vedere situația tensionată din regiune.

În vara anului 2022, s-a raportat că Administrația de Stat a Aviației din Ucraina a luat decizia de a retrage certificatul de operator al companiei Bees Airline. Motivul invocat a fost numărul insuficient de aeronave din flotă. Acesta era sub limita minimă necesară pentru menținerea certificatului de operare.

Ca urmare a acestei situații, compania ucraineană Bees Airline a fost nevoită să înceteze operațiunile la nivel internațional, în contrast cu alte companii aeriene din Ucraina. Într-o situația mai bună din acest punct de vedere sunt: SkyUp, Windrose și Skyline Express (anterior cunoscută sub numele de Azur Air Ukraine).

Într-un timp scurt, mai precis pe 31 martie, România va deveni parte a Spațiului Schengen, atât pe calea maritimă, cât și aeriană. Această schimbare va permite cetățenilor români să călătorească liber în toate țările membre ale acestui acord.