Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit vineri despre discuțiile privind înființarea unei companii de tranzacționare a energiei, dar și despre disputele legate de ordonanța de plafonare a prețurilor.
Guvernul a discutat înființarea unei companii de tranzacționare a energiei, a declarat vineri ministrul Energiei Virgil Popescu. Ministrul a precizat, în contextul disputelor legate de ANRE, că ordonanța de plafonare a prețurilor respectă dreptul european.
Proiectul OUG, inspirat de altele din Europa
„Modelul de impozitare al producătorilor nu este inventat de noi, ne-am inspirat foarte mult din proiectul colegilor din Grecia, proiect care a fost prezentat la Comisia Europeană … Vorbim de lucruri care există, care au fost aprobate”, a declarat ministrul, care spune că va prezenta măsura la următoarea reuniune a miniștrilor energiei din UE.
„Piața a fost perturbată, au fost tranzacții succesive pentru a crește artificial prețul la energie”, iar această ordonanță taxează acest lucru și ANRE are pârghia pentru a acționa, a spus Popescu.
El a precizat că deciziile referitoare la acest act normativ vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles.
Popescu a confirmat că în cadrul discuțiilor legate de actul normativ a apărut ideea înființării unui companii de trading de energie a statului, companie la care ar trebui să lucreze „oameni foarte buni”.
Rareș Bogdan, critică ordonanța de plafonare a prețurilor
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a lansat un atac dur la ANRE, vineri, după ce instituția a transmis că ordonanța de plafonare a prețurilor poate scoate de pe piață unii furnizori de energie: ”Subminează statul român, domnul Chiriță (președintele ANRE – n.r.) se joacă cu focul”.
„Subminează statul român și lovește în credibilitatea prim-ministrului și a coaliției de guvernare. Necesită o reacție rapidă atât din partea PNL, cât și a celor din PSD și UDMR, cu o discuție extrem de clară dacă să ducă până la revocarea întregului Consiliu. Duminică după-amiaza sau luni solicit, în calitate de prim-vicepreşedinte al partidului de guvernământ, o întrunire de urgenţă a coaliţiei şi punerea pe ordinea de zi de săptămâna viitoare, de către Parlamentul României, a revocării întregului Consiliul de Conducere al ANRE”, a spus Rareş Bogdan la Digi24.
În documentul ANRE apar atât ideea încălcării anumitor prevederi din legislația europeană, precum și posibilitatea apariției unei companii de trading a energiei care să aparțină statului.
Executivul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.
Aceasta prevede, printre altele, extinderea până la 31 august 2023 a schemei de plafonare a preţurilor la energie, sancţionarea cu amendă de 5% din cifra de afaceri a tranzacţiilor succesive cu energie, plata unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică de către producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro şi plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de 1.300 lei.