Cooperarea militară dintre Moscova și Teheran este în vizorul Washingtonului. Iranul a livrat Rusiei, începând din august, peste 400 de drone iar Statele Unite anunță noi sancțiuni. În sens invers, Iranul vrea să cumpere din Rusia echipament militar sofisticat.
Casa Albă acuză Iranul şi Rusia că ”sunt pe cale să-şi amplifice” cooperarea militară şi anunţă sancţiuni. Iranul a livrat Rusiei 400 de drone, începând din luna august a anului trecut, şi vrea să cumpere avioane, elicoptere şi radare.
Cererea Rusiei către Teheran nu se oprește aici, Moscova cerând pentru achiziționare și alte drone iraniene, mai sofisticate, scrie AFP.
”Folosim instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a denunţa şi perturba aceste activităţi şi suntem pregătiţi să facem şi mai mult”, a denunţat luni un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.
SUA anunță sancțiuni noi pentru Rusia și Iran
Statele Unite urmează să anunţe noi sancţiuni ”în zilele următoare”, vizând entităţi sau persoane implicate în aceste tranzacţii între Iran şi Rusia, anunţă el.
”Este un parteneriat militar complet nefast pentru Ucraina, pentru Orientul Mijlociu şi pentru comunitatea internaţională”, denunţă într-un interviu cu presa John Kirby.
”Contractele continuă între Iran şi Rusia privind vânzarea de armament mai sofisticat, mai ales drone mai performante”, precizează el.
Iranul a livrat Rusiei – începând din august – peste 400 de drone, în principal de tip Shahed, acuză purtătorul de cuvânt al NSC.
Statele Unite nu au ”decelat nicio mişcare” cu privire la o eventuală livrare armatei ruse de rachete balistice iraniene, dă asigurări John Kirby.
Iranul vrea elicoptere de atac din Rusia
În ceea ce priveşte un ajutor militar acordat de către Rusia Iranului, Washingtonul dă asigurări că Teheranul vrea să cumpere – în afară de avioane ruse de luptă – ”alte echipamente militare, inclusiv elicoptere de atac, radare şi avioane de antrenament în luptă (de tip) Yak-130”, acuză John Kirby.
”Iranul caută, în total, să achiziţioneze echipament militar în valoare de câteva miliarde de dolari de la Rusia”, declară el.
Guvernul american intenţionează să anunţe ”în curând” noi măsuri ”pentru a ajuta guvernele şi întreprinderile să înţeleagă mai bine riscurile pe care le reprezintă programul dronelor iraniene şi practicile ilegale ale Iranului de a-şi procura componentele necesare”, anunţă John Kirby.
Obiectivul, precizează el, este încurajarea impunerii unor măsuri prin care aceste guverne şi întreprinderi să nu contribuie ”din inadvertenţă” la fabricarea de drone iraniene.