Apare o nouă forță la nivel mondial! Într-un comentariu pentru Al Jazeera, economistul american Richard Wolff analizează modul în care va evolua BRICS și problemele sistemice ale economiei Statelor Unite.
BRICS, un avantaj mai mare în fața SUA. Imperiul american a atins apogeul, „suntem în declin și încercăm să rezistăm”, spune Richard Wolff, profesor emerit de economie la Universitatea din Massachusetts.
În opinia sa, coaliția de economii BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) are un avantaj tot mai mare față de Statele Unite, arată Al Jazeera.
Wolff a mai spus că ”pentru americani este o experiență foarte dificilă” să realizeze că au pierdut războaiele din Vietnam, Afganistan și Irak. Și, în ciuda sprijinului necondiționat din partea SUA, Israelul nu va putea domina pe termen lung.
„Israelul este o țară de câteva milioane de oameni și nu va controla și nu conduce Orientul Mijlociu, cu sau fără Statele Unite”, argumentează Wolff.
El a amintit că, timp de 80 de ani, dolarul american a dominat toate celelalte monede. Dar o grupare de țări, obosite de prezența Occidentului în tot ce înseamnă guvernare și finanțe globale, este hotărâtă să detroneze această monedă.
Procesul de dedolarizare este „ireversibil”
Procesul de dedolarizare este „ireversibil” și „căpătă ritm”, afirma anul trecut președintele rus Vladimir Putin într-un discurs virtual rostit la summitul BRICS de la Johannesburg.
Dolarul a fost principala monedă de rezervă a lumii de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și se estimează că este folosit în peste 80% din comerțul internațional.
Cererile pentru o schimbare globală și anularea dominației dolarului nu sunt noi pentru BRICS, dar experții spun că schimbările geopolitice recente și tensiunile tot mai mari dintre Occident și Rusia și China le-au adus în prim-plan.
La începutul anului 2022, sancțiunile occidentale privind invazia rusă a Ucrainei au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare ale Rusiei și au eliminat marile bănci rusești din SWIFT, o rețea de mesagerie pe care băncile o folosesc pentru a facilita plățile internaționale.
Apoi, SUA au impus restricții asupra exporturilor de tehnologie spre China.
„Pe măsură ce SUA armonizează dolarul în sancțiunile Rusiei și Iranului, există o dorință tot mai mare din partea altor țări în curs de dezvoltare de a căuta valute alternative pentru comerț, investiții și rezerve, precum și dezvoltarea sistemelor alternative de compensare multilaterală în afara SWIFT”, explică Wolff.
El a adăugat că, pe măsură ce Rezerva Federală a SUA a crescut ratele dobânzilor în ultimii ani, „țările în curs de dezvoltare au suferit din cauza plății dobânzilor mai mari pentru datoria în dolari și a impactului ratei de schimb a unui dolar puternic. Interesul de a se împrumuta în monede locale sau alte valute este motivat de considerente economice”, susține Wollff.
Opțiuni BRICS
Impulsul țărilor din Sudul Global, care încearcă să găsească o alternativă este mai mult o „considerație practică” decât una morală, a spus Gustavo de Carvalho, analist de politici privind legăturile Rusia-Africa, de la Institutul de Afaceri Internaționale din Africa de Sud.
El a prezentat câteva opțiuni „libere” pe care BRICS le poate lua în considerare, inclusiv utilizarea unui coș de valute din țările BRICS, utilizarea aurului ca element de fixare pentru o nouă monedă potențială, sau chiar folosirea criptomonedelor.
„Fiecare sunt diferite și probabil mai mult pe termen mediu și lung decât pe termen scurt”, a spus el.
O monedă BRICS?
Având în vedere posibilele opțiuni valutare, Danny Bradlow, profesor la Centrul pentru Avansarea Burselor de la Universitatea din Pretoria, a spus că se îndoiește că oamenii ar dori să se întoarcă la standardul aur, iar criptomonedele sunt o opțiune puțin probabilă, deoarece sunt „chiar mai riscante”.
Cu privire la crearea unei monede BRICS, separate, experții sunt sceptici.
„Crearea monedei BRICS va necesita un set de instituții”, a spus Wolff „Crearea instituțională necesită un set comun de standarde și valori care stau la bază. Acestea sunt foarte greu de realizat, dar nu imposibil.”
„Ideea ca BRICS să creeze o alternativă la dolar pare complet fantezistă și nerealistă”, a spus el, remarcând diferențele majore dintre cele cinci economii.
„Dacă ar avea o monedă unică, aceasta ar fi dominată de cea mai mare și mai puternică economie din grup, care este China. Și de ce ar dori țările mai mici să-și conecteze politica monetară și aspectele politicii lor fiscale pe economia Chinei?”, adaugă el.
China are de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din puterea economică colectivă de 27,5 trilioane de dolari a grupului. India reprezintă aproximativ 13%, iar Rusia și Brazilia reprezintă aproximativ 7%, conform datelor FMI.