Anunțul Iranului intervine la scurt timp după summitul BRICS, găzduit de Beijing, unde președintele Vladimir Putin a participat pentru prima dată la un forum alături de lideri ai marilor economii, după declanșarea invaziei din Ucraina.

Inventat pentru a descrie ascensiunea uimitoare a Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei

Termenul ”BRIC” a fost inventat în anul 2001 de Jim O’Neill, economist Goldman Sachs, pentru a descrie ascensiunea uimitoare a Braziliei, Rusiei, Indiei și Chinei.

Puterile BRIC au avut primul lor summit în 2009, în Rusia, iar Africa de Sud s-a alăturat în 2010, informează Reuters.

Aderarea Iranului la BRICS „ar avea rezultate semnificative pentru ambele părți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran. Înaintea summit-ului, și Arabia Saudită și-ar fi exprimat interesul de a se alătura BRICS, notează Al Jazeera.

Rusia a anunțat, de asemenea, că și Argentina a făcut o cerere similară.

Dovada că Occidentul nu a reușit să izoleze Rusia

Moscova a prezentat cererile Iranului și Argentinei drept o dovadă că Occidentul, condus de Statele Unite, nu a reușit să izoleze Moscova pentru „operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

„În timp ce Casa Albă se gândea la ce să mai interzică Rusiei, Argentina și Iranul au solicitat să se alăture BRICS”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Iranul, țara cu rezerve uriașe de petrol și gaze

La finele lui 2018, Iranul avea rezerve dovedite de petrol de 156 de miliarde de barili, adică 9% din totalul rezervelor lumii, potrivit datelor BP Statistical Review of World Energy.

Astfel, Iranul se afla pe locul trei în lume, după Venezuela şi Arabia Saudită. Prin comparaţie, rezervele sale sunt de două ori şi jumătate mai mari decât cele ale Statelor Unite şi cu aproximativ 50% mai mari decât ale Rusiei.

China, cea mai mare economie din BRICS

Încă de la înființare, BRICS, care a inclus Africa de Sud în 2011, a solicitat o mai mare reprezentare a marilor economii emergente de pe scena mondială, declarându-se împotriva a ceea ce consideră a fi o dominație disproporționată a puterilor occidentale.

China are de departe cea mai mare economie din grupul BRICS, reprezentând peste 70% din puterea economică colectivă de 27,5 trilioane de dolari a grupului. India reprezintă aproximativ 13%, iar Rusia și Brazilia reprezintă aproximativ 7%, conform datelor FMI.

BRICS reprezintă mai mult de 40% din populația lumii și aproximativ 26% din economia globală.

De la Revoluția Islamică din 1979, care l-a alungat de la putere pe șahul Mohammad Reza Pahlavi, susținut de americani, Iranul a fost ostracizat de Occident, iar economia sa a fost paralizată de numeroase sancțiuni. Iranul deține aproximativ un sfert din rezervele de petrol ale Orientului Mijlociu.

Rusia a făcut eforturi mari pentru a stabili legături mai strânse cu Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu, dar în ultimele luni și-a intensificat aceste eforturi pentru a rezista sancțiunilor impuse de Europa, SUA și alte țări ca urmare a invadării Ucrainei.