Într-un discurs rostit la Washington, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, Stephen Lovegrove a spus că deteriorarea comunicării cu China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă a unui conflict strategic”.
Înțelegerea doctrinei din timpul Războiului Rece azi nu mai există
„Cele două blocuri monolit ale Războiului Rece – URSS și NATO – deși nu fără denivelări alarmante – au reușit totuși să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei, care azi nu mai există”, a spus el. „Doctrina este opacă la Moscova și Beijing, darămite la Phenian sau Teheran”, a subliniat el.
Lovegrove a adăugat: „În timpul Războiului Rece, am beneficiat de numeroase negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice, și invers. Acest lucru ne-a oferit un nivel mai mare de încredere că nu vom calcula greșit drumul către un război nuclear.
Astăzi, nu mai avem aceleași fundamente pe care să ne putem bizui, cu cei care ne pot amenința în viitor, în special cu China. Regatul Unit sprijină discuțiile propuse de președintele Biden cu China, ca un pas important”, scrie The Guardian.
Biden și Xi, prima discuție din ultimele patru luni
Joe Biden a avut o discuție telefonică cu președintele Chinei, Xi Jinping, fiind prima lor conversație din ultimele patru luni, în încercarea de a atenua tensiunile din Taiwan.
Trupele taiwaneze au continuat să facă exerciții militare, simulând o invazie, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza planurilor șefei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, de a vizita insula autonomă.
Beijingul insistă că Taiwanul, care are propriul guvern ales democratic și se consideră un stat suveran, trebuie să revină Chinei, și prin forță dacă va fi necesar.
Lovegrove a lăudat decizia Casei Albe de a discuta cu China, dar a subliniat riscurile progreselor tehnologice.
„Avem îngrijorări clare cu privire la programul chinez de modernizare nucleară, care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus el.
Conflictul din Ucraina, menit să submineze arhitectura de securitate globală
Referindu-se la conflictul în curs de desfășurare din Ucraina, fostul secretar permanent la Ministerul Apărării a spus: „Mă tem că acest conflict se potrivește unui model al Rusiei, care acționează în mod deliberat și imprudent pentru a submina arhitectura de securitate globală”.
„Este un model care include anexarea ilegală a Crimeei, utilizarea armelor chimice și radiologice pe teritoriul Regatului Unit și încălcările repetate care au cauzat prăbușirea tratatului INF.
Rusia a devenit prima țară care a folosit sisteme hipersonice în timpul unui război, când Moscova și-a desfășurat rachetele Kinzhal în Ucraina. Kremlinul susține că rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare.
În ciuda riscurilor crescute, Lovegrove a spus că o mare parte din arhitectura existentă, cum ar fi convenția privind armele chimice și convenția privind armele biologice și tratatul privind neproliferarea armelor nucleare, rămâne vitală. El a recunoscut însă „că structurile actuale nu vor oferi tot ceea ce avem nevoie pentru a realiza un sistem modern de control al armelor”.