Prințul moștenitor saudit îl sfidează pe Biden
Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, Mohammed bin Salman va dori „ceva în schimb” pentru orice concesii pe care ar urma să le facă Washingtonului, relatează Cryptopolitan.
Această schimbare de atitudine a saudiților ar putea avea implicații semnificative pentru relația SUA-Arabia Saudită, care a fost ani la rând o alianță strategică importantă în regiune. Arabia Saudită este un producător important de petrol și un jucător-cheie în Orientul Mijlociu, iar orice schimbare a poziției sale față de Statele Unite ar putea duce la reacții în întreaga regiune, și nu numai.
Poziția prințului Mohammed Bin Salman față de SUA este cu atât mai importantă cu cât nu ar fi prima dată când face asta. El și-a manifestat, anterior, indiferența față de președintele american, Joe Biden, afirmând că nu-i pasă dacă Biden l-a înțeles greșit și că SUA ar trebui să se concentreze pe propriile interese.
SUA să nu dea lecții Arabiei Saudite!
Prințul Mohammed Bin Salman a avut și o altfel de poziție fermă vizavi de Statele Unite. El a susținut că Arabia Saudită nu are niciun drept să dea lecții SUA, iar același lucru este valabil și invers. Afirmațiile recente vin după ce mai multe ţări mari exportatoare de ţiţei, printre care și Arabia Saudită, au convenit să îşi reducă drastic producţia începând din luna mai.
Prețurile petrolului au crescut cu peste 6%, luni, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor, inclusiv Rusia, au anunțat noi reducerea producției, cu aproximativ 1,16 milioane de barili pe zi.
Reacția SUA după decizia OPEC
Statele Unite vor să continue să colaboreze cu Arabia Saudită în pofida reducerilor surprinzătoare ale producţiei decise de unele ţări producătoare de petrol, inclusiv regatul saudit.
„Nu suntem de acord cu totul, dar găsim modalităţi de a lucra împreună în problemele care ne privesc”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, conform Reuters.
Această scădere a producţiei ”nu este oportună”, a spus John Kirby, care a încercat să pună în perspectivă impactul aceste decizii.
„Nu e aceeaşi situaţie ca anul trecut”, a spus el, argumentând că preţul petrolului a scăzut din toamna trecută.
„Ne concentrăm pe preţuri, nu pe numărul de barili”, a mai spus el.
Prințul moștenitor se îndreaptă spre China
China are nevoie de petrol, în timp ce statele din Golf vor să importe bunuri manufacturate, inclusiv articole de uz casnic, textile, produse electrice și mașini. Creșterea Chinei din ultimele decenii a fost semnificativă pentru economiile statelor din Golf, bogate în petrol. Între 1980 și 2019, exporturile lor către China au crescut cu o rată anuală de 17,1%. În 2021, 40% din importurile de țiței ale Chinei au venit din Golf, 17% provenind doar din Arabia Saudită.
China a beneficiat de pe urma creșterii cererii pentru produsele sale manufacturate, exporturile către Golf crescând cu o rată anuală de 11,7% în ultimul deceniu. Arabia Saudită este un client bun pentru China. Se așteaptă ca economiile din Golf să crească cu aproximativ 5,9% (comparativ cu o creștere slabă de 2,5%, prevăzută în SUA și UE) și să ofere oportunități atractive pentru economia Chinei, orientată spre export.