Apare o nouă forță mondială. Rusia trimite o undă de șoc pe tot globul. A fost stabilit un parteneriat strategic cu Venezuela. Potrivit site-ului oficial al agenției rusești spațiale Roscosmos, stația terestră rusească a sistemului global de navigație prin satelit GLONASS va fi amplasată în Venezuela.
Sursa citată arată că Roscosmos intenționează să instaleze o stație de testare într-un mod diferit al sistemului de eșantionare. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în normele acordului dintre Rusia și Republica Bolivariană, care a fost semnat la finele lunii martie 2021 și a fost ratificat la data de 11 iunie 2022.
În ceea ce privește părțile implicate, conform Roscosmos, experții de la Corporația științifică și de producție Sisteme de instrumentație de precizie (Scrowso) sunt cei care se ocupă de dezvoltarea LSI.
Scopul noului parteneriat dintre Rusia și Venezuela
Totodată, sursa citată mai precizează și faptul că această stație este un element al sistemului GLONASS. Referitor la misiunea sa, Rusia susține că se dorește o navigație de înaltă calitate pentru utilizatorii finali cu cele mai avansate puncte la tehnologia de poziționare.
În raportul făcut public de Roscosmos se mai menționează și noile capacități. Astfel, BIS monitorizează semnalele de intrare ale navelor spațiale ale sistemelor de sateliți GLONASS, GPS, Galileo și Beidou.
Scopul este măsurarea parametrilor reali de navigație, astfel încât să poată să fie primite mesaje de navigație de pe sateliți și pentru a transmite rezultatele măsurătorilor, dar și datele de navigație către centrul de procesare de pe site.
Amintim că anterior, Rusia a încheiat și cu SUA un acord privind agențiile spațiale. Potrivit Reuters, agenţiile spaţiale ale Statelor Unite ale Americii şi Rusiei, NASA, respectiv Roscosmos, au anunțat că au semnat un acord pentru integrarea zborurilor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
SUA și Rusia, acord pentru integrarea zborurilor către Staţia Spaţială Internaţională
În ceea ce privește prevederile acordului semnat, conform Reuters, astronauții americani vor putea să fie trimiși la bordul navelor spațiale rusești Soiuz. La rândul lor, cosmonauţii ruşi vor avea și ei o serie de beneficii.
Totodată, acordul prevede că aceștia vor fi primiţi în vehiculele propulsate de rachetele SpaceX produse în SUA. Referitor la primele zboruri integrate programate, conform unui comunicat transmis vineri de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială a SUA (NASA), acestea vor avea loc în luna septembrie.
Referitor la astronauții implicați, sursa citată precizează că în luna septembrie, astronautul american Frank Rubio va fi lansat în spaţiu împreună cu cosmonauţii ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, utilizat de Rusia.
De cealaltă parte, cosmonauta rusă Anna Kikina va decola spre ISS cu o navă SpaceX Crew Dragon de la centrul spaţial Kennedy al NASA, din statul american Florida, alături de alți doi astronauţi americani.