O nouă forță mondială își face apariția! Toate detaliile au fost stabilite în cursul zilei de joi, 23 iunie, în cadrul summit-ului virtual al grupului BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Summit-ul BRICS a fost găzduit de China, iar țările membre au discutat joi despre economia globală, dar și despre războiul declanșat în Ucraina, scrie EFE.
Potrivit sursei citate, la summit-ul BRICS au participat președintele Rusiei, Vladimir Putin, preşedintele chinez, Xi Jinping, şi cel al Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, dar și premierul indian, Narendra Modi, și preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro.
În cadrul declarației sale, Vladimir Putin a cerut o „cooperare cinstită”, astfel încât criza economică mondială să fie depășită. Totodată, el a dat vina pe ”anumite state” pentru această situație, care au folosit mecanisme financiare greșite.
Vladimir Putin cere o „cooperare cinstită”
„Avem nevoie de o cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă pentru a găsi o cale de ieşire din criza traversată de economia mondială, generată de acţiunile stupide şi egoiste ale anumitor state, care, folosind mecanisme financiare, transferă întregii lumii greşelile lor în politica macroeconomică”, a spus liderul de la Moscova, făcând referire la ţările occidentale.
Totodată, el a subliniat faptul că lumea are nevoie de conducerea țărilor BRICS pentru elaborarea politicilor care pot conduce la formarea unui „sistem multipolar de relaţii interstatale”.
Putin a mai adăugat și că ţările blocului pot lucra „în comun şi eficient pentru a garanta stabilitate şi securitate pe plan internaţional”.
O reacție în acest sens a venit și de la preşedintele Xi Jinping. Acesta a calificat situația actuală ca fiind „impunătoare şi complexă”. În acest sens, oficialul chinez a sugerat „coordonarea politicilor macroeconomice” şi „construirea unei economii globale deschise” astfel încât să poată fi realizată „creştere economică mai rezistentă”.
În același timp, președintele Chinei a mai subliniat și faptul că „globalizarea este o tendinţă istorică ireversibilă”.
China condamnă sancțiunile occidentale împotriva Rusiei
Africa de Sud, India, dar și Brazilia au evitat să vorbescă despre războiul din Ucraina. În schimb, liderul chinez a condamnat sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei, care în opinia sa ”ar putea avea un efect de bumerang”.
„Criza din Ucraina a tras un semnal de alarmă pentru umanitate”, a spus liderul chinez. Totodată, Xi Jinping a deplâns faptul că „anumite ţări” încearcă să îşi extindă alianţele militare şi „să-i oblige pe alţii să aleagă tabere”, avertizând asupra spectrului „mentalităţii războiului rece” în lumea de astăzi.
De cealaltă parte, preşedinţii Ramaphosa şi Bolsonaro au declarat în cadrul summitului BRICS că sunt în favoarea reformării ordinii internaţionale. În acest sens, preşedintele brazilian a cerut ca economiile emergente să aibă o reprezentare adecvată în Consiliul de Securitate.
Această cerere a fost cerere inclusă şi în declaraţia comună, în care China şi Rusia subliniază importanţa „statutului şi rolului Braziliei”.
Grupul BRICS se extinde
În același timp, liderul indian a amintit și de efectele pandemiei de coronavirus, care sunt încă vizibile. La rândul său, preşedintele sud-african a regretat faptul că „restul comunităţii internaţionale nu a susţinut principiile solidarităţii şi cooperării în ceea ce priveşte accesul echitabil la vaccinuri”.
Menționăm faptul că anul acesta s-au împlinit 16 ani de când blocul BRICS a luat naștere. În acest sens, în cadrul summitului de joi, preşedintele Xi Jinping a cerut menţinerea deschiderii şi inclusivităţii BRICS.
În același timp, el a vorbit și despre procesul de extindere al grupului, care ar trebui „accelerat” pentru a permite altor potenţiali parteneri „să se alăture familiei”.
Anterior summit-ului BRICS de joi, Vladimir Putin vorbea despre creșterea vânzărilor de petrol rusesc către India, dar și China din ultimele luni.