Exerciţiile „Vostok” vor începe marți, acestea au loc la fiecare patru ani în estul îndepărtat al Rusiei. Autoritățile din Rusia au raportat că 300.000 de trupe au participat alături de cei din China şi Mongolia în timpul ultimelor exerciţii din 2018. Manevrele din acest an vor fi încărcate de un simbolism suplimentar în contextul luptelor din Ucraina.
Exercițiile militare demonstrează prietenia dintre cele două state. China spune că acestea nu au nicio legătură cu situația regională
Oficialii occidentali şi analiştii apărării au afirmat că Rusia încearcă să demonstreze „prietenia fără limite” care a fost promisă de preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping chiar înainte de izbucnirea războiului. De asemenea, exerciţiile de război subliniază capacitatea Kremlinului de a menține colaborări cu alţi aliaţi non-occidentali, inclusiv Belarus şi India, care se vor alătura programului.
Beijingul a subliniat că participarea sa la exerciţiile Vostok „nu are legătură cu situaţia internaţională şi regională actuală”. Moscova şi Beijingul au mai organizat astfel de exerciții, ultima dată acestea au avut loc anul trecut.
Totuşi, „faptul că Vostok înseamnă „est” îţi transmite exact ce ar trebui să înţelegi”, a spus un consilier de apărare occidental, subliniid sprijinul mutual dintre cele două state.
„Este doar o încercare de a arăta că totul este încă în regulă”
„Rusia a pierdut războiul informaţional din vest, Putin încercând să arate că viaţa ruşilor se desfăşoară exact ca până acum. Mesajul lui Putin este următorul: „Deşi războiul din Ucraina a avut consecinţe, am rămas puternici şi vom câştiga”, a adăugat consilierul.
„Exerciţiile militare Vostok sunt un eveniment obişnuit, dar astăzi nu au sens”, a spus Pavel Luzin, un analist militar rus independent. „Aproape toate unităţile ruseşti capabile de luptă sunt angajate în războiul din Ucraina. Este doar o încercare de a arăta că totul este încă în regulă.”
Armamentul rusesc ar avea defecte
Chiar şi unii analişti ruşi au susținut faptul că performanța militară nu este la un foarte mare nivel, iar armamentul rusesc ar avea și defecte. Acesta a fost prezentatn recent la o expoziţie internaţională de arme care are loc la Moscova în această lună.
Putin s-a lăudat la deschiderea expoziţiei că armata rusă a fost „cu decenii înaintea” concurenţilor săi şi că este dispus să-şi împărtăşească tehnologia aliaţilor.
Cu toate acestea, Ruslan Pukhov, un analist militar şi membru al consiliului public al ministerului rus al apărării, a criticat forţele armate pentru că „nu au suficiente arme de înaltă precizie şi echipamente moderne de ţintire” în Ucraina.