Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va efectua o vizită de lucru în Egipt, Etiopia, Uganda și Republica Congo în perioada 24-28 iulie, a anunțat Ministerul rus de Externe.
Vizita lui Lavrov are loc înaintea celui de-al doilea summit Rusia-Africa, care ar trebui să aibă loc la Addis Abeba, undeva în octombrie-noiembrie 2022.
În octombrie 2019, Rusia a găzduit primul Forum economic Rusia-Africa la Soci, la care au participat, printre alții, mai mulți șefi de stat și de guvern africani, inclusiv prim-ministrul Abiy Ahmed, reprezentanți ai agențiilor internaționale de afaceri și guvernamentale, precum și reprezentanți ai asociațiilor de integrare africană. Forumul a fost coprezidat de președinții Rusiei și Egiptului, Vladimir Putin și Abdul Fattah al-Sisi.
În Etiopia, în timpul călătoriei sale planificate, ministrul rus Serghei Lavrov „se va întâlni cu înalți oficiali guvernamentali, membri ai comunităților diplomatice din diferite țări și reprezentanți ai Comisiei Uniunii Africane”, a informat mass-media de stat.
Legături strategice importante între Rusia și Egipt
Egiptul are legături strategice și economice semnificative cu Rusia, care a fost o sursă cheie în ultimii ani de grâu, armament și, până când războiul a complicat călătoriile, turiști.
De asemenea, în cursul acestei săptămâni, corporația energetică rusă de stat Rosatom a început construcția mult amânată a primei centrale nucleare din Egipt, cel mai mare proiect ruso-egiptean de la finalizarea barajului Aswan de pe Nil în 1970.
Totuși, legăturile au dus la nemulțumiri în rândul statelor occidentale, dintre care un grup a cerut guvernului egiptean și Ligii Arabe, înainte de vizita lui Lavrov, să nu accepte versiunea Rusiei cu privire la evenimentele din Ucraina, au declarat diplomații.
Mișcările Rusiei în Africa, problematice pentru interesele SUA
Senatorii americani care îi evaluează pe candidații nominalizați de președintele Biden pentru două misiuni militare influente au declarat joi că influența tot mai mare a Rusiei în zonele instabile din Africa pune în pericol interesele americane și i-au implorat pe amândoi să acorde prioritate acestei dileme politice în plină expansiune, dacă vor fi confirmați.
Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea acută cu privire la utilizarea de către Moscova a grupului de mercenari Wagner Group pentru a ridica profilul Rusiei pe continent, subliniind activitățile grupului în Mali, unde lovituri de stat militare succesive au destabilizat regiunea și, potrivit acestora, au oferit Rusiei un punct de sprijin în Africa de Vest.
De asemenea, aceștia sunt îngrijorați de faptul că influența tot mai mare a Rusiei pe întregul continent ar putea îndepărta Statele Unite din sectorul bogat al mineritului de materii prime din Africa, concentrându-și atenția în special asupra mineralelor de pământuri rare, cum ar fi cobaltul, o componentă critică a bateriilor reîncărcabile cu ioni de litiu, utilizate în telefoane mobile, vehicule electrice și multe alte produse.
Parlamentarii și-au exprimat îngrijorarea, de asemenea, cu privire la succesul recent al Rusiei de a obține sprijinul liderilor africani împotriva sancțiunilor occidentale. Luna trecută, președintele senegalez Macky Sall, președinte al Uniunii Africane, a lansat un apel public după o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, cerând națiunilor occidentale să ridice măsurile punitive care vizează produsele alimentare, în special cerealele, scrie The Washington Post.